6 februari 2016 IJZZV Competitiewedstrijd 5

Posted on 6 februari 2016

4


Vandaag een primeurtje, voor het eerst is de Derde Haven onderdeel van het wedstrijdparcours van de IJZZV. Ook vandaag namelijk weer een stevige zuidwestenwind zes tot zeven Bft, met als gevolg uitwijken wegens een dichte Zuidpier.

De traditionele uitwijkstek is dan het oude gedeelte van de Zuidpier. Vandaag is dit het A vak. De Derde Haven is benoemd vak B. Dit heeft allerlei voor- en nadelen.

Het belangrijkste voordeel is dat we ‘gewoon’ met twee hengels kunnen vissen. Daar is op het oude stuk geen ruimte voor. Het oude deel van de pier is vooral het domein van de vergooiers die de vaargeul weten te bereiken. En het is de plek waar meer en verrassende vangst mogelijk is. Naast de eindwinnaar komt vandaag bijvoorbeeld uit dit vak ook de grootste vis van de wedstrijd, een bot van 41 centimeter.

In de Derde Haven is vanwege de grote schepen die daar aanleggen het water voor je voeten al op diepte en is de zoektocht naar de vis het belangrijkst. Er mag tijdens de wedstrijd niet actief slepend worden gevist. Een precisiegeheugen en precisieworpen zijn hier dus (eigenlijk) nodig. En af en toe een paar slingers aan de molen…

De omstandigheden om te vissen zijn dus niet gelijk, maar wegens het vaksysteem zijn de kansen op de tien prijzen weer wel gelijk. Voor een prijs moet je bij de eerste vijf van je vak zitten. In de einduitslag is alweer heel mooi terug te zien dat je met veel minder vangst dan een hoop andere vissers toch nog als tweede in einduitslag kunt eindigen.
RechtsMet nummertje 43 zit ik ruimweg in het midden van het B vak. En het wordt voor mij de eerste keer vissen op deze plek. Een voordeeltje is dat je hier vanuit de auto kunt vissen. Voor mij als succesvol herintredend automobilist is dat een nieuwe luxe, ik moet er nog helemaal aan wennen! Maar verpest ben ik al wel ;-).LinksDe zuidwestenwind staat hier dwars op het water dus is het prima toeven ‘in het blik’ met de achterbak als leunstoel. Voor de volledigheid, laag water om 10:05 en hoog water om 14:16. De laatste paar uren moet het dus vooral gebeuren.

Ik meen de eer te hebben gehad met m’n eerste draai de eerste vis in ons vak te mogen vangen. De tweede draai levert ook al een klein lelijk mosscharretje op. Maar ondanks deze goede start toch alweer geen mooie eindklassering. Excuus is misschien dat m’n buren aan beide kanten ook geen potten hebben kunnen breken. Maar toch elke keer weer jammer, want het blijft een wedstrijd.

Mijn grootste vis, een schar van 27 centimeter, heeft een flinke hap uit het achterlijf, maar heeft kennelijk ook nog gewoon trek. Na meting is hij ook graag weer gaan zwemmen. schar met hap boven onderDeze en een ander scharretje vang ik kort na elkaar aan een reepje geep aan de bovenste haak van het driehaakspaternoster. Dan ligt dus in ieder geval de onderlijn goed op de bodem -de lijnen stonden vandaag zeer slap-. En de zeepieren in de buurt zijn dus minder interessant! Even denk ik dus hét te hebben gevonden, maar de reepjes hebben de rest van de wedstrijd een enkel wijtinkje opgeleverd. Tsja…

De wijtinkjes blijken bijna allemaal goed gehaakt zodat er vandaag bij mij nauwelijks vissen zijn gesneuveld. Ook wel eens leuk. In het emmertje zijn ze goed te reanimeren en overleeft een groot aantal na meting de ruim vier meter vrije val vanaf de kade.

Als uitwijkplek is dit wat mij betreft een prima keuze, ruimte genoeg. Het kopgedeelte zal vrijwel altijd door andere vissers bezet zijn, maar als wedstrijdwater zijn de omstandigheden prima.

Niet dat je mij nu elke week op deze plek zult aantreffen; met m’n 13 vissen kom ik lang niet tot de top vijf. De winnaar vangt er in ons vak 29 en velen meer dan 15. Schar, wijting en zeebaars, alles klein tot zeer klein, is bij ons vooral de vangst.

Bovendien, het uitzicht is een beetje beroerd in vergelijk met het wijdse van de pier: rechte havenkades vol met allemaal lelijke gebouwen en dito mannen ;-). En achter je enorme bergen straatstenen. Het is dat er een enorme wolk meeuwen overvliegt, de afdeling ‘natuur’ is karig bedeeld. MeeuwenMaar ik denk wel dat je in de Derde Haven ook tijdens een wedstrijd de jackpot kan treffen. Er kan maar net een school wijting of veel scharren bij jou voor de deur rondhangen…

De vooruitzichten zien er weer winderig uit dus Zuidpierbezoek met bijbehorende gulvangsten zal zich komende week opnieuw in m’n dromen afspelen

Groeten!

Marc