17 mei 2016 Eerste geep

Posted on 17 mei 2016

0


Ik heb er even op mogen wachten, maar m’n eerste geep van het jaar is op de kant geweest. Ze waren er al een tijdje. Na de afgelopen IJZZV-wedstrijd bijvoorbeeld zijn er paar gespot, springend over een plastic zak. Vismaat Nicolas vangt reeds vorige week woensdag z’n eerste gepen.

Ik ben jaloers want zit die dag een beetje brak thuis met een lichte piep in de oren, maar heb de avond ervoor dan ook een fenomenaal concert beleefd van Iggy Pop en Josh Homme. Lust for life krijg ik al een week niet meer uit m’n kop. Een prima deun om mee door het leven te gaan, trouwens! Verveelt nog steeds niet..Nooit gedacht dat de man die voor m’n 12-jarige ogen op TV de Toppop Studio verbouwde nog steeds zo’n indruk op me kan blijven maken.

Iggy-silhouetIggy geprojecteerd.

De noordenwind van het afgelopen Pinksterweekend is even de spelbreker. Vandaag komt de wind gelukkig weer uit de goede hoek (het westen) en is matig van kracht (3-4 Bft). Hoog water is het om 14:14 uur. Op naar de geep. Feederhengel, een paar bombetta’s, rolletjes fluorcarbon, warteltjes, kraaltjes, kleine haakjes, het is een lekker lichte uitrusting. Een geep uit de vriezer (van vorig jaar! ik kwam ‘m ineens weer tegen ;-)) is het aas.

Boem Pap Boem Pap BoemBoem Pap BoemBoem Pap. Met de bonkende beat in het hoofd (“Hey man, where’d you get that lotion?”) fiets ik in een lekker tempootje rond 14:00 uur de Zuidpier op en m’n favoriete plekje is vrij. De eerste meevaller van de dag. De eerste tegenvaller is dat het water niet heel erg helder is.

beetje-groenig-water

Maargoed, ze zíjn er, dus moet ik gewoon wat beter m’n best doen om er een te vangen. Dat wordt dus actief vissen, het aas constant in beweging houden door langzaam binnen te draaien. De elleboog zeurt gelukkig alweer een stuk minder, dus krijgt vandaag flink wat beweging met licht gewicht (de bombetta weegt 20 gram).

Reeds na de eerste worp is de aanwezigheid van Belone Belone bevestigd middels een kolkje aan het oppervlak bij m’n bombetta…Er volgt geen aanbeet, maar het is prettig dat het al zo snel duidelijk is dat het zin heeft om nog even te blijven zitten.

Er drijft links van me iets van rood plastic, het wappert een beetje rond. Ik houd het in de gaten en ja hoor, op een gegeven moment springt er geep overheen. Snel de bombetta er overheen gooien en langzaam naar en langs het rooie wapperding slepen. Helaas geen actie. Vele worpen volgen.

Af en toe zie ik (met de polaroid bril) een paar meter uit de kant dat een geep het aasje volgt. Blijft mooi om te zien, maar op een enkele tik na, willen ze het aasje niet hebben. Stoppen of een snel tikje, het maakt niet uit, ze draaien weg.

Tot er een paar meter uit de kant twéé gepen in de achtervolging zijn. En dan is er altijd eentje die de eerste wil zijn. De linker pakt het aasje en ik kan op zicht aantikken als hij wegzwemt. Yes, de eerste van het jaar! Lust for Life! Ta ta ta tata tata ta!

de-eerste-van-2016

Helaas blijkt de batterij van m’n fototoestel leeg te zijn (Tsja, thuis niet eventjes gecontroleerd), dus moet ik fotoos maken met de telefoon.

bovenkaak

De vis mist een deel van de ‘bovensnavel’. Ben benieuwd hoe-ie dat heeft opgelopen…

Geep is heel lekker, vooral gerookt. Een soort ‘asperges’ uit zee: lente-eten en je moet er snel bij zijn, want ze zijn zo weer weg. Deze gaat echter terug; het haakje zit keurig voor in de bek, weinig schade. Het voordeel van de eerste.

Het zal de enige vangst van de middag blijven. Er is er nog eentje die eventjes over de bombetta springt als ik met Hans aan de telefoon sta. Lolletje maken maar happen ho maar.

Het weer lijkt de goede kant op te gaan. Dat maaltje geep komt nog wel. Lust for life!

Groeten!

Marc