4 juni Laatste wedstrijd competitie IJZZV 15-16 Lege handen

Posted on 5 juni 2016

4


Wat een zeperd voor mij, ik vang vandaag precies 0 vissen! Nooit leuk als je gaat vissen en zelfs totaal onhandig tijdens een wedstrijd. Maar hoe is dat toch zo gekomen? Wat heb ik nu weer niet goed gedaan?

De dag lijkt nog mooi te beginnen. Ik loot nummertje 1 (geen buurman aan de linkerkant en dus meer ruimte). Bovendien schijnt het zonnetje en staat er weinig (noordelijke) wind. Het tij tijdens de wedstrijd is minder gunstig, laag water rond 11:14 uur en hoog water rond 15:55 uur.

Aan-de-buitenkant-barstte-het-van-het-speldaas

Competitietechnisch is er voor mij niets te winnen, dus ik kan alleen voor een dagsuccesje gaan, een mooie dagklassering of de grootste vis. Uit de berichten blijkt de schar nog steeds opgestapeld te liggen. En er zwemt in ieder geval geep, een vis die vooral uit centimeters bestaat.

Er mag tijdens de wedstrijd niet met een dobber worden gevist. De enige manier om met een stranduitrusting een geep te vangen is door middel van een zogeheten ‘flyer’. Dat is een haaklijn die je na het inwerpen aan je hoofdlijn bevestigt en dan laat zakken tot het wateroppervlak.

Zoek-de-flyertjes

Er mogen maximaal drie haken worden gebruikt, zodat een paternoster met twee haken een platvis mag verleiden en de flyer voor een geep bedoeld is. Twee methodes in één en ik doe dit voor het eerst. Niet heel verstandig tijdens een wedstrijd, maar de grootste vis van de dag komt ermee in bereik.

Het water aan de binnenkant is nog steeds erg troebel met grote schuimplakkaten en veel drijvend wier. Maar de wedstrijd duurt vijf uur. Tijd zat dus (vind ik) voor zo’n geep om het aangeboden zagertje dan wel reepje makreel te vinden.

Technisch lukt het om de onderlijnen te water te krijgen. Ook zie ik door de polaroid af en toe gepen zwemmen, ook in de buurt van m’n flyer. Het makke van deze visserij is echter dat je het aas niet in beweging kunt houden of verslepen. Je bent totaal afhankelijk van de stroming in het water en driestheid van zo’n vis. Hij moet het aasje echt willen hebben: pakken en wegwezen.

Net-voor-de-schuimrand

En driest, dat zijn ze vandaag niet. De enkele geep die het aasje vindt, speelt er wat mee, voelt waarschijnlijk teveel weerstand en zwemt weer door…

Dan de haakjes op de bodem. Ik merk het bij het binnendraaien, ik moet het lood steeds uit de prut trekken. De afstand maakt niet zoveel uit, de prut is overal. De haakjes komen meestal nog beaasd weer terug.

Ik houd dus maar vast aan de flyervisserij, al is het maar om ermee te oefenen en er m’n eerste geep mee te vangen, een klein persoonlijk succesje. Maar ook dat gaat dus aan m’n neus voorbij.

Concentratie

Na afloop van de wedstrijd (uitslag hier) volgt de huldiging van de kampioenen (allemaal gefeliciteerd!). De bingo brengt me ook geen prijs, zodat ik weer eens met lege handen naar huis mag, Leuk hoor, dat wedstrijdvissen 😉

Groeten!

Marc