6 september 2016 Zuidpier

Posted on 7 september 2016

0


Het is de eerste dag van een mooie nazomerperiode met rustig weer en een zuidelijke wind. Ik ga weer eens proberen of er inmiddels vanaf de Zuidpier met de bombetta een makreeltje te verschalken valt. Dit is vaak de tijd dat er ‘losse’ makrelen rond de pieren zwemmen. Nu zijn dit jaar de scholen makreel niet vaak langsgeweest, dus zullen er ook niet veel achterblijvers zijn. Maargoed, met kans op fint, geep, zeebaars en zeeforel zou het een leuk dagje kunnen worden. Het is nooit een straf om op de pier te staan.

img_2893-zelfde-kleur

Met twee hengels sta ik rond 11:00 uur klaar. Het is qua vissers rustig op de pier, maar aan het wateroppervlak is genoeg activiteit te zien. Er jaagt van alles op 50 tot 100 meter uit de kant.

Aan de 30 grams spinhengel gaat een drijvende bombetta van 15 gram, een reepje makreel gaat aan het kleine circlehaakje.

Na de tweede worp is het al raak. Boem, een fint heeft het aas gretig gepakt en heeft daarbij het haakje veel te diep geslikt, zodat het arme beestje deze snack helaas niet overleeft.

mvi_2887-233-spinhengelDe spinhengel met inderdaad links de fint die het niet overleefde. 

Goed, ik hoopte van niet, maar het zijn dus jagende finten. Nu maar hopen dat er toevallig ook wat makreel of iets anders tussen zwemt.

Het jagen gaat door, maar inmiddels buiten werpbereik van de spinhengel. Met de karperhengel en een 30 grams bombetta is deze afstand wel te halen. De lange onderlijn is nu voorzien van een extra streamertje halverwege met een loodhageltje op de zijlijn. Aan het eind uiteraard een haakje met een reepje makreel.

Dankzij het loodje is het aas nu makkelijker op meerdere dieptes te vissen en blijft het ook wat dieper lopen tijdens het binnendraaien.

mvi_2887-504-karperhengel

Even later krijg ik gelijk, want tijdens het langzame draaien vliegt de hengel krom na een flinke dreun. Gezien de weerstand hoop ik op makreel, maar het blijken twee finten te zijn.

Een poging dit tafereel in het water met m’n telefoon te fotograferen mislukt…

img_2490-fint

…en het lukt één fint te ontsnappen. De andere heeft het onbeaasde streamertje voor in de bek zitten, zodat deze z’n leven weer kan voortzetten.

Het jagen aan het oppervlak wordt minder, zodat de taktiek ook wat moet veranderen. Aan de spinhengel komt nu een langzaam zinkende bombetta (25 gram) om weer nét een beetje dieper te vissen. Ook nu weer een onderlijn met een extra streamertje.

Nu blijft m’n gelijk uit, want er volgt geen enkele actie op het spinnen met deze combinatie. Aan de karperhengel zit inmiddels een ouwerwetse geepdobber, die ver weg al driftend in de lichte stroming de onderlijn op vaste diepte houdt.

Maar nee, geen actie meer. Het lage water (15:46 uur) nadert. Het jagen is volledig gestopt. Ook een zeehond dobbert gapend rond.

img_2891-zeehond

Tijd om op te krassen. Morgen beter!

Groeten!

Marc