8 september 2016 Zuidpier Die ene makreel

Posted on 8 september 2016

0


Het zomert inderdaad nog even flink door, dus vandaag ga ik lekker in de herkansing voor een eenvoudige makreel vanaf de pier. Voorbereid om een en ander te filmen. Dat was eergisteren al de bedoeling, maar toen het eventjes leuk werd bleek de geheugenkaart vol en de nieuwe lag thuis klaar…Een dubbele herkansing dus eigenlijk. Met onderstaand resultaat…

Met verder dezelfde spulletjes als eergisteren is de start nu rond hoog water (8:04 uur). Een zonnetje en een lekker temperatuurtje. De wind is zuidoost een beetje en zal draaien naar west. Er staat nog wat stroming naar binnen. Er is veel activiteit aan het oppervlak te zien. Ver uit de kant, maar dat kan zomaar dichterbij komen.

De spinhengel met een 20 grams bombetta is -uiteraard, want dat vist lekker licht- het eerst aan de beurt en het lukt zowaar af en toe de montage in de zone van de jagende vis te krijgen. Het duurt dan ook niet lang en de hengel kromt zich tijdens het binnendraaien. Even de hengeltop naar voren en dan even tikken.

De eerste fint is snel binnen. Helaas, ondanks de hengel in de hand en snelle reactie, is de kleine circlehook toch weer veel te diep ingeslikt.

img_2895-de-eerste

Terug in de voedselketen…Ik vervang de haak voor een grotere, Aberdeen maat 4.

De stroming begint er uit te raken. De karperhengel gaat nu ook meedoen met een zware geepdobber, een lange haaklijn met een reep makreel aan dezelfde haak. Ik gooi deze montage zo ver mogelijk en laat ‘m driften. Ondertussen blijf ik de bombetta met de spinhengel binnenvissen.

En dan zie ik de dobber verdwijnen.

En daar is ie dan, de eerste makreel van de Zuidpier van het jaar. Het is me wat! Volgend jaar wordt vást beter… (Ik neem voor het volgende filmproject trouwens ook een beter statief mee, zodat de horizon dan weer gewoon recht kan blijven).

Het zal bij die ene makreel blijven. De overgrote meerderheid van de jagende vis is fint. En daar vang ik er vandaag in totaal acht stuks van, de grootste gaat ruim over de 40 centimeter. Uit tien aanbeten.

De vangst is keurig verdeeld over de twee hengels, maar is altijd aan de actief geviste hengel.

Aan de karperhengel zit nu een 40 grams bombetta. Om beurten vis ik nu de hengels binnen en kom dus af en toe een fint tegen.

De wind en de stroming laten het toe om in een rustig tempo af wisselen zonder dat er iets mis gaat met de lijnen. Dat komt niet vaak voor.

Wel is het dubbel opletten op de jonge meeuwen die soms iets eetbaars zien in de witte bombetta. Snel binnendraaien heeft gelukkig geholpen, al gaat een enkeling zelfs even in de achtervolging.

Ook moeten er dus af toe wat zwanen voorbij. Een flinke groep heeft de pier kennelijk gevonden. Af en toe is er nog wat gejaag aan het oppervlak te zien.

De laatste vis is de grootste van de dag. Tijdens het draaien leek de zaak rond een steen vast te lopen, maar dat bleek dus de vis te zijn. Even hoopte ik dat het iets anders was…

img_2905-de-grootste

Het water zakt gestaag, het oppervlaktegejaag is niet meer, het zonnetje schijnt stevig van boven en ik kijk voor het eerst weer eens op de klok. De uurtjes blijken gevlogen, ik heb me dus prima vermaakt.

Er staat een vinkje bij die ene piermakreel. Ik vrees dat er dit jaar niet zo veel meer bij gaan komen. En ik heb weer genoeg finten het leven zuur gemaakt voor dit jaar. Volgende keer dus andere soorten belagen …? We gaan het zien.

Groeten!
Marc