24 september 2016 Eerste competitiewedstrijd IJZZV 2016-2017

Posted on 26 september 2016

2


Met gematigd optimisme kijk ik uit naar de wedstrijd. De berichten rond de bodemvisserij vanaf de pier zijn momenteel niet best. Dat is traditioneel normaal voor de tijd van het jaar, maar zoals bekend is het weer in 2016 sowieso wat extremer verlopen en nu is het flink warmer dan het gemiddelde voor september.

Het water is nog te warm voor wijting en schar en te troebel voor makreel. Er moet in ieder geval dus een flinke trukendoos mee om een visje te vangen. Ik gok vandaag op slijmvis, bot, zeebaars en fint.

Het is hoog water (10:26 uur) bij de start van de wedstrijd om 10:00 uur. De wind is zuidwestelijk tot pakweg 4 Bft. Ik heb nummertje 41 geloot en dat is vlak achter het hoogwaterhek. Vanwege de waterstand vis ik meteen tussen de blokken op slijmvissen, al is het maar om de nul weg te poetsen (doel 1). De andere hengel gaat recht vooruit, drie haakjes met een piertje en een stukje tap.

img_2960-links

Met pijn en moeite vang ik twee slijmvissen. Nouja, de nul is in ieder geval weg. De verre hengel vangt zeesterretjes. Om de paar minuten de lijn een paar meter binnenhalen verhelpt dit nauwelijks.

img_2961-rechts

Dan maar proberen een fint of iets dergelijks te vangen. De slijmvishengel wordt ‘flyerhengel’. Een tweehaakspaternoster met lange haaklijnen en een loodje aan het eind. Na de inworp gaat de flyer met een wartel aan de hoofdlijn richting het water.

De flyer is een lange haaklijn met (optioneel) wat lood en een paar drijvertjes die in deze montage het aas in de bovenste waterlaag aanbiedt. Waar de finten, makrelen en gepen nog wel eens willen rondzwemmen. Het is natuurlijk een statische en dus minder effectieve visserij dan met een dobber, maar dobbers mogen tijdens de wedstrijd niet worden gebruikt. Ik vis er eigenlijk nauwelijks mee (want niet zo leuk…), en moet er m’n eerste vis nog mee vangen.

Vijf haken met pieren, zagers en tap op de bodem op diverse afstanden en eentje met een reepje vis tussen ‘water en wind’, maar het mag niet echt baten. Ik doe alleen mee in het zeesterrenklassement…

Uiteindelijk vang ik toch nog een echte vis, een bot van 28 centimeter of zoiets, en ondanks het tussendoor nog even pielen voor een slijmvisje blijft het allemaal bij drie vissen. Brokjes info over diverse vangsten zeggen mij dat dat niet genoeg gaat zijn voor een prijsje.

Ik besluit het klappen voor de anderen die meer hebben gevangen een keertje over te slaan en vertrek meteen richting het reeds begonnen familieweekendje in Friesland. De uitslag is te vinden op de website van de IJZZV.

Groeten!

Marc