10 november 2016 Zuidpier ’t Is weer wijtingtijd

Posted on 12 november 2016

6


Een gaatje tussen de regenbuien en winden en zin én even tijd om te vissen, da’s een goeie combinatie. En om dan gelijk het nuttige met het aangename te verenigen vis ik vandaag aan de binnenkant van de Zuidpier; Ter voorbereiding op de IJZZV-wedstrijd van komende zaterdag.

Volgens de berichten zou er al wat wijting worden gevangen. Da’s op zich mooi, eindelijk weer eens een vis die zich wel keurig aan de traditie’s houdt. In dit geval zijn dat in deze tijd grote scholen met veelal kleine wijting die vooral in het donker dicht onder de kust komen. Maar in het diepere water rond onder andere de pieren zijn ze dus ook overdag te vangen.

Het is eigenlijk niet echt m’n favoriete visserij, vooral omdat de meeste gevangen vis ondermaats is en bovendien het avontuur vaak niet overleeft. Wat moet je ermee: meeuwenvoer of illegale kibbeling, de bekende en nog niet opgeloste kwestie…

Maar het leuke van deze visserij is natuurlijk dat er veel actie op de hengeltoppen te zien is en dat er veel te vangen valt. Af en toe ook leuk.

Dus, voorvissen op wijting vandaag. Er staat bij aankomst rond 10:30 uur (jaja, rustig aan vandaag ;-)) nauwelijks wind. Hoog water is rond 11:44 uur. Ik zie nauwelijks vissers. Maar ik heb wel een goed visgevoel.

Aan een strandhengel test ik wat nieuwgeknoopte lijnen. De feederhengel is mee om met licht spul op wijting te vissen, gewoon voor de lol. Een loodje van 60 gram, tweehaaks paternoster. Ik houd ‘m regelmatig in de hand. Aan de haken gaan pieren en zagers, in diverse combinatie’s.

Er zijn veel (groepen) vogelaars actief en maken foto’s van iets vlakbij me aan de andere kant van de pier.

img_3182-kleine-alk

Het blijkt een kleine alk te zijn die daar blijft rondscharrelen zodat elke nieuwe groep het beestje weer zal fotograferen.

Dat er verderop kennelijk veel te vangen is, blijkt uit de vele kotters die voor Zandvoort heen en weer aan het varen waren.

img_3188-kotters

Dan waar u allemaal op heeft gewacht, is er nog wat gevangen?

Het is inderdaad de kleine wijting geweest die op de klok heeft geslagen. Met een enkele schar ertussen. De eerste draai is rond 11:00 uur en de laatste draai is rond 13:45 uur. Voor de liefhebbers van wijtingfoto’s: wijtingfoto’s met een scharretje en een krabbetje erbij ter afwisseling!

img_3164
img_3165
img_3167
img_3171
img_3176
img_3180
img_3183
img_3184
img_3192
img_3194
img_3195
img_3198
img_3199
img_3201
img_3204
img_3205
img_3206
img_3214
Er zat er ook eentje bij met een ‘wateroog’.

img_3210-oogje

Tijdens de wedstrijd van komende zaterdag zal het vermoedelijk weer een zaak van ‘tempovissen’ worden om mee te doen in het klassement. Niet m’n sterke punt natuurlijk, maar er is altijd de mogelijkheid van ‘plekkerigheid qua vis’ in het parcours, wat ook weer nét het verschil kan maken. We gaan het zien!

Groeten!
Marc

Ps. Alles wat goed gehaakt zat, is succesvol teruggekeerd. Ik heb de slachtoffers meegenomen om later Esox mee te verleiden.