18 december 2016 NK Gullenmeppen Zuidpier

Posted on 19 december 2016

2


Lang op gewacht, want niet zo vaak maak ik een kans ergens kampioen in te kunnen worden. De Zuidpier is vandaag namelijk de plek voor het NK gullenmeppen. Het parcours ligt voorbij de bocht tot aan de kop aan de buitenkant. Ik vis er wel ’s, met wisselend succes ;-).

Ik heb me al vroeg dit jaar ingeschreven wat me als ‘voorprijs’ van een loterij een kilo (!) enorme pieren oplevert. Het lijken wel tappen! Een kilopak verse mesheften en tappen uit de vriezer maken de toonbank vandaag compleet. Met deelnemers uit België en Duitsland is het eigenlijk een internationale wedstrijd.

Er mag met één hengel worden gevist en er mogen beaasde onderlijnen klaar liggen. Normaal knoop ik de haak direct aan de nylon hoofdlijn, het steentje als werpgewicht aan een breeklijntje, geknoopt aan een lus in de hoofdlijn. Dit levert me op deze plek het minst materiaalverlies op, maar betekent bij verspelen -dat hoe dan ook gebeurt- wel elke keer dit zaakje opnieuw bij mekaar knopen.

Dit is vandaag dus handig omdat dat teveel tijd kost. Want de reservehengel mag natuurlijk ook geen haak bevatten. Dus komt er toch maar een tonwartel tussen, met de haaklijn aan de ene kant en de breeklijn aan  de andere kant. Deze kant van de wartel knoop ik aan de hoofdlijn, zodat de wartel de haaklijn dwars ‘wegduwt’. Dit kun je klaarleggen en die paar extra seconden vanwege het knoopje…ach.

img_3283-links

De omstandigheden zijn eigenlijk wel lekker. Want bij de start om 10:00 uur staat er een matig westelijk windje en een redelijke deining. De wind neemt af tot zwak. Bij vertrek uit Amsterdam laat de buienradar nog flinke aankomende buien zien (regenpak, check!), maar de dag verloopt droog…Zover allemaal prima.

img_3285-rechts

Minder prima is natuurlijk dat het momenteel slecht gul vangen is vanaf de Zuidpier. Ik ben helaas niet de enige die de laatste tijd niet succesvol is geweest en ook vandaag weer met een nul eindig.

Ik was heel benieuwd naar de totale vangst van de dag. Zo vaak staan er daar geen 50 man op een rij -die allemaal toch echt wel een potje kunnen vissen- op gul te vissen. De uitslag is teleurstellend. Twaalf gulletjes, waarvan vier maatse…

De grootste is 46 centimeter, de kleinste 33 centimeter. In de ochtend gaan over de grappen nog rond: “Wie een gul vangt heeft een prijs”. We hadden een andere grap moeten maken. Ok, er zijn ook wat gullen tussen de stenen verspeeld, ook buurman Robert had deze pech. Maar het blijft karig.

img_3295-rechts

Het tijverloop tijdens de wedstrijd is niet optimaal. Het was hoog water om 06:25 uur. Om 14:29 uur staat het op z’n laagst. Dat betekent in ieder geval weinig stroming. En weinig stroming betekent over het algemeen weinig visactivititeit en meer kans voor kleine vis en krabben om je aas te belagen.

Is het daarmee een teleurstellende dag geweest?

Welnee, want het evenement is prima georganiseerd met een pracht van een prijzentafel en leuke presentjes voor iedereen van de sponsoren. Het is tijdens de wedstrijd prima gezellig met de buren (Hallo Markus, dank voor de lekkere koffie!).

Zo’n volle pier blijft een leuk gezicht. Een stuk terug wordt een ziek zeehondje door de Dierenambulance en de Reddingsbrigade afgevoerd. Er zijn de hele dag vele wandelaars en belangstellenden voor de wedstrijd op de pier.

img_3293-links

Ze kunnen kijken naar enorme zwermen jagende meeuwen. En bruinvissen en zeehonden hebben we vandaag ook weer in zicht.

img_3297-meeuwen

En tussendoor maar vlakbij die hengel blijven om die aanbeet maar niet te missen. Onderlijnen knopen en beazen en zes uur ‘vertrouwe blijve houwe’, daar komt het op neer. De beuk kan elk moment komen…

De tijd vliegt en het is ineens 14:00 uur, nog twee uur te gaan en nog steeds op nul. Tsja, wat te doen? M’n directe buren vangen af en toe een steenbolkje, een wijtinkje of een scharretje, die zich allemaal om de (redelijk) grote haken hebben weten te vouwen. Maar omdat ze toch niet meetellen, vind ik het vandaag prima ze niet te vangen.

Het laatste kwartier sta ik met de hengel in de hand te vissen, om dan maar op alles te kunnen reageren. Er valt echter niets aan te tikken.

Felicitaties aan de winnaars en complimenten voor de organisatie. Hopelijk meer vangst tijdens de volgende editie.

Mijn gullenspullen blijven voorlopig even thuis. Het overgebleven aas (het gaat hier nog steeds over meer dan een kilo ;-( ) hoop ik samen met een licht hengeltje en wat wijtingen snel nog om te zetten in een portie eenvoudig visplezier.

img_3288-lightindasky

Groeten!

Marc