7 januari 2017 Vijfde competitiewedstrijd IJZZV 2016-2017 Gezelligheid en slechte keuzes

Posted on 8 januari 2017

6


Dromend van zomerse temperaturen (althans, ik wel!) starten we vandaag, de meesten goed verpakt, om IJZZV competitiewedstrijd vijf vanaf de Zuidpier te gaan vissen. De winter doet namelijk een kuchje (code oranje voor hele hele land!), maar van de voorspelde ijzel is zaterdagochtend op het traject Amsterdam-IJmuiden gelukkig weinig te merken, zodat de eerste carpool met De Panvisser, mijn succes van de dag is.

Met een paar graden boven nul zijn de omstandigheden toch wel behoorlijk winters. De eerste uren staat er zuidwest zes. Rond het eind van de wedstrijd om 15:00 uur is de wind zo goed als stilgevallen…Hebben wij weer.

Het bleek voor mij verraderlijk ‘windje mee’, zo zal nog blijken. Bovendien weet ik een paar slechte keuzes te maken, waardoor mijn dagklassering, 16e (15 vissen) van de 23, volkomen terecht is. De Panvisser zal trouwens prima zesde worden met 44 vissen!

De lucht is erg vochtig -iets tussen mist en motregen- en maakt alles uiteindelijk drijfnat. In combinatie met de klapperende wind zorgt dat er voor dat ik vandaag niet lekker op het vissen zelf ben gefocust. Zéker als de te verwachten vangst kleine wijting en schar is. Met het NK Gullenmeppen nog in gedachten, is een hengel speciaal voor gul inzetten niet het beste wat je in de wedstrijd kunt doen.

rechts

Bij de start om 10:00 uur staat het water bijna op z’n hoogst (10:33 uur). Mijn bingoballetje heeft nummer 34 en dat betekent een stek in vak B, vlakbij het laagwaterhek. Vorige wedstrijden werd in het B-vak prima gevangen…

Vanwege het tij moet je eigenlijk meteen in de vangerij zitten om in de wedstrijd mee te doen. De buren die ik kan zien, gaat dat vanaf het begin redelijk af.

links

Ik heb echter een ‘valse start’ en loop dus het eerste half uur vooral achter de feiten aan.

Het ging zo: Ik heb deze keer, voor het eerst in járen, de vouwfiets niet meegenomen en loop met de Panvisser naar de pier. Gezellig babbelend, maar niet op de klok kijkend. Vanwege het weer zit de telefoon diep opgeborgen. Ik vergeet er op te kijken en tuig de hengels in het zelfde tempo als altijd op.

Ik verpruts nog een paar minuten door een hevig verward onderlijntje uit elkaar te willen halen…en dan gaat de toeter ten teken van de start. Er ligt maar één onbeaasde onderlijn klaar..

Enfin, even later gaat die voorzien van een piertje te water en een paar minuten volgt de tweede hengel. De eerste draaien leveren een paar wijtinkjes op. Ook bij de buren komt er al snel een visje boven. Maar ik zit nog niet echt lekker in de wedstrijd.

wijtinkjes

De buurman vangt naast wijtingen ook mooie scharren. Daarnaast neemt hij bij het binnendraaien een paar keer mijn lijn mee; kan gebeuren met deze windrichting.

Na pakweg anderhalf uur gebeurt het weer. Maar nu blijkt mijn door hem gevangen lijn ook nog mijn eigen tweede lijn te hebben gevonden en mee te slepen.

Aan één van m’n onderlijnen zitten drie vissen en die komen op de kant. De andere hoofdlijn zit gedraaid om het lood en de onderlijn ligt nog in het water. Daartussen zitten de twee hoofdlijnen over pakweg tien meter op een dermate ingewikkelde manier vervlochten dat ik goed moet kijken hoe dit ‘quick’n’dirty’ te lijf te gaan.

Helaas rest er niets anders dan de zaak volledig af te knippen. De onderlijn die nog in het water ligt loopt uiteraard vast bij het met de hand binnenhalen, dus die is ook foetsie.

Kies ik nu snel voor de reservespoelen met gevlochten lijn of zet ik er nieuwe voorslagen op? Ik kies gek genoeg voor het laatste, ik wil met nylon blijven vissen. Er staat teveel wind voor gevlochten lijn, gaat de boel onder water teveel van dansen, maak ik mezelf wijs…

Na een stief kwartiertje zonder aas te water zijn beide hengels weer voorzien van nieuwe voorslagen en onderlijnen en vissen ze weer. Maarja, zonde van de tijd en mijn concentratie is weer weg, nét nu het even lekker leek te gaan. ‘Dirty’ maar niet ‘quick’…

rechtuit

Ik had toen al de keuze kunnen maken deze hengel om te tuigen om op gul te vissen. M’n achterstand op de meeste directe buren was al aanzienlijk, ik had kunnen gokken op de grootste vis van de wedstrijd.

Een paar wijtinkjes en wat magere scharretjes verder is er weer een van m’n lijnen met de buurman meegekomen. Opnieuw moet ik uiteindelijk de lijn stuktrekken en moet er weer een nieuwe voorslag op. Dat was hét moment om er een gullenhengel van te maken.

En wat doe ik? Ik ben er voor vandaag wel klaar mee en ruim de hengel op. Ik vis het laatste uurtje met één hengel…Hoe bedenk je dat nou? Ik had toch ook…? denk ik achteraf. Als gezegd, ik zat er vandaag niet echt lekker in.

De winnaar (80 vissen) en de grootste vangsten komen vandaag maar weer eens een keer uit het A vak. De winnaar van vak B vangt 30 vissen. De grootste vis van de dag is een gulletje van 38 centimeters. De volledige uitslag op de website van de IJZZV.