4 februari 2017 Zesde competitiewedstrijd IJZZV 2016-2017

Posted on 5 februari 2017

4


Zo woest en weerbarstig het weer de vorige wedstrijd was, zo rustig is het vandaag. Nauwelijks wind, een zuchtje twee uit het zuiden, later uit het oosten. Bewolkt met af en toe een voorzichtig zonnetje. Na nachtelijke regen is er pas weer regen aan het eind van de middag. We treffen het een keertje.

Mijn laatste keer vissen op de Zuidpier was tijdens die vorige wedstrijd, waarin het dus niet zo lekker ging. Zo moet het me niet nóg een keer vergaan. Ik start vandaag dus met het voornemen om vooral en allereerst gewoon een lekker potje te gaan vissen, resultaat second ;-).

Ik loot nummertje 41 bij het laagwaterhek, slechts enkele meters vanaf de plek waar ik de vorige wedstrijd stond. Ik heb de vouwfiets weer bij me en ben nu een paar minuten voor de start om 10:00 uur keurig én volledig voorbereid. Het is inmiddels een uurtje na hoogwater (08:51 uur).

img_3375-1

Ik weet uit diverse illustere bronnen dat de wijtingen inmiddels zijn vertrokken, zodat ik vandaag vooral schar verwacht te gaan vangen. En op deze plek aan de binnenkant is de bodem prima zanderig voor schar. Uiteraard zit er wat ‘gullenspul’ in de tas, voor wie weet…

img_3374-1

Het stroomt flink zeewaarts. Oeps, geen ankerloodjes meegenomen! Veel lijn geven dempt de snelheid van het schuivende lood over de bodem een beetje. Maar de vis is bij ‘ons’ -dat zijn de buren die ik in de gaten kan houden- actief. Bij mij zeer actief zelfs, want de eerste hengel staat al te klapperen als ik de tweede nog moet ingooien! En aan de tweede hengel vergrijpen zich meteen twee scharren.

img_3379-1

Een fijn begin dat natuurlijk prima helpt om me aan m’n voornemen te houden ;-). Ook om me heen komt een visje boven. Gestaag doch langzaam bouwen de aantallen zich op.

Na pakweg twee uur vissen, nemen zowel de stroming als de aanbeten af. Er komt hier en daar een visje boven, de trukendozen om maar ‘iets’ te vangen zijn bij de diverse echte cracks al opengegaan. De eerste wandelingetjes en fietstochtjes naar de koppelmaten/concurrenten nemen aanvang. De tamtam gaat dat vooral in vak A zeer slecht iets te vangen is. De bodem aan de binnenkant richting de bocht

Ik sta na twee uurtjes op zes vissen en blijk het helemaal niet slecht te doen. Na drie uur vissen heb ik tien scharren en zit in ieder geval in de kopgroep. Zo kan het dus ook: ik vang helemaal niet veel meer dan tijdens andere wedstrijden, maar nu vangt de rest gewoon minder…

Maar dan slaat het ‘noodlot’ toe. De laatste twee uur sta ik nog steeds lekker te vissen, maar ik vang helemaal niks meer. Ik varieer in afstand en met onderlijnen, maar het visje wil bij mij niet komen. Anderen weten nog een enkele schar te strikken, waardoor ik moet lossen uit de kopgroep.

De tijd kruipt traag vooruit. Tijd om een beetje rond te kijken. Op het strand scharrelen allerlei lopertjes en meeuwen aan de waterlijn.

img_3380-1

Er is tussendoor nog even een verzetje. Van de vogelende fotografen heb ik begrepen dat het eendje dat al een tijd aan de binnenkant rondzwemt een ijseend is, een zeldzame gast uit het hoge noorden. Het beestje zwom al bij aanvang van de wedstrijd op ruim 100 meter uit de kant.

img_3377-1

De fotografen rechts hebben de ijseend in het vizier.

Een paar uur later zwemt de eend pardoes in de hoofdlijn van een van de vissers in de buurt. De lokale meeuwen en andere vogels ‘weten’ meestal wat een hengel is en kan, maar zo’n dwaalgast heeft natuurlijk geen idee. Gelukkig kunnen we het beestje onschonden bevrijden en met een spannend verhaal ‘voor later’ rijker, vliegt ’t zo gauw het kan, weer weg.

Voldaan pak ik om 15:00 uur de spullen in, ik heb gewoon lekker staan vissen. En…er is voor mij vandaag zowaar een top 10 notering op nummertje negen! En de derde prijs in de koppelcompetitie met mijn koppelmaat Gheath! We vangen allebei 10 vissen. Het verslag van de hele wedstrijd en de uitslag is te vinden op www.ijzzv.nl.

Ik kijk een beetje zuinig dan wel arrogant, maar ik ben écht wel net zo blij als Ghyas hoor! Foto Hans Hendriks.

Ik kijk een beetje zuinig/arrogant, maar ik ben écht wel net zo blij als Gheath hoor! Foto Hans Hendriks.

Groeten!
Marc