12 maart 2017 Noordzeekanaal, Hempont

Posted on 12 maart 2017

3


Een mooie zondagochtend, enige zeevisdrang, maar geen zin in expedities. Dan ga ik tegenwoordig naar het Noordzeekanaal, maar blijf wel binnen ‘Amsterdam’. In het westelijk havengebied zijn volop stekken te vinden waar je prima zeevis kunt vangen.

Sinds ik heb geleerd dat de zoute onderlaag vrijwel tot aan de Oranjesluizen doorloopt, is het vertrouwen op een leuke afloop toegenomen. En het is eigenlijk ook wel makkelijk voor ‘effies vissen’. Het soortenlijstje ‘zeevissen Amsterdam’ staat inmiddels op vijf: wijting, steenbolk, zeebaars, schol en grondel. Ik denk dat komend jaar ook tong (en wie weet wat nog meer…) toegevoegd gaat worden. Amsterdamse tong, toch wel speciaal…En de harders natuurlijk, maar dat is een verhaal apart. Vandaag nog geen teken overigens.

Vandaag moet aas uit de diepvries het ‘m doen: zoute pieren, tappen, mesheft en wat stukjes vis. Het is rond 11:14 uur laag water bij IJmuiden. Dat is vandaag goed te merken, want er staat een flinke stroming richting zee. 180 Gram zonder ankers blijft niet goed liggen, maar hobbelt uiteindelijk ergens tegenaan. Ik geef veel extra lijn om de onderlijn tegen de bodem te houden. Er zijn geen collegavissers dus ruimte zat.

De dag begint overigens met wat domme pech: tot twee keer toe gooi ik de nylon voorslag van de gevlochten hoofdlijn af. Ik gebruik geen tapse voorslag en de (ten opzichte van de 12/00mm gevlochten hoofdlijn relatief dikke) knoop blijft achter een oog hangen. Pang, weg istie! Overgeschakeld op nylon hoofdlijn is dat ongemak verdwenen.

Na een klein uurtje is de rust weergekeerd en komen de eerste aanbeten door.

Ze blijven niet allemaal hangen, maar er is genoeg actie op de topppen.

Een paar zonuurtjes verder mag ik vier wijtingen noteren, allemaal aan de onderste haak.

De stroming is soms zodanig dat de kolken in het water langs de kant te zien zijn, maar neemt duidelijk af naarmate het hoogwater nadert.

Dat betekent dus vermoedelijk dat de twee hogere haken vandaag de bodem niet goed hebben bereikt. De hoeveelheid extra gegeven lijn moet dus volgende keer nog wat groter. Ankerlood gaat ook standaard mee. Eigenlijk toch nog best wel ‘zeevisachtige’ omstandigheden in dat NZK.

Groeten!

Marc