13 maart 2017 Zuidpier Gullen met Gheath

Posted on 16 maart 2017

1


De auto is vandaag reeds vergeven dus de bus brengt me vandaag in het zonnetje naar de pier om samen met Gheath te proberen een (liefst maats) gulletje te vangen. Het laagwater rond 12:00 uur en hoogwater om 16:20 uur. We starten om 11:00 uur.

De bocht is reeds redelijk bezet zodat we ons een stukje verderop installeren. Ondanks het zonnige begin, is er inmiddels een pakket zeedamp over de pier geschoven. Een paar uurtjes later klaart het op en mogen ook wij weer van het zonnetje genieten.

We hebben verse pieren, mesheften en tappen. Daar gaat het dus niet aan liggen. Diverse combinaties van dit aas gaan te water. Bij mij aan één flinke haak per hengel, Gheath vist met driehaakspaternosters en kleinere haken.

We vangen gul, jazeker. De hele dag door zijn er, met diverse pauzemomenten, aanbeten te bespeuren. Die pauzes babbelen we vol, al dan niet samen met diverse Zuidpiervissers van de ‘vaste club’, die ook even het zonnetje komen begroeten.

De maat valt echter nogal tegen. Ook tegen de tijd dat het water op z’n hoogst staat. Mijn laatste vis van de zes, is m’n grootste van de dag

Gheat vangt er iets meer, maar ook zijn grootste haalt de 30 centimeter niet. Wel is er bij de laatste draai rond 18:30 uur een leuke verrassing in de vorm van een kleine pollak.

Het -dan maar- goede nieuws is dat er veel babygul rondzwemt. In een jaar of vier zijn dat vissen van rond de 40-50 centimeter. Het slechte nieuws is dat ze vanaf de pier lastig levend terug te zetten zijn. Velen gaan die vier jaar niet halen. Om het kleine grut wat meer te vermijden, zal m’n haak de komende tijd een paar maatjes groter zijn.

Groeten!
Marc