22 maart 2017 NZK

Posted on 22 maart 2017

0


De mogelijkheden van het diepe water van het Noordzeekanaal beginnen me te trekken. Ik ga het weer een keertje proberen, gewoon overdag. Er staat nu zelfs een flink zonnetje. De wind is stevig zuidoostelijk edoch een fijn hulpje bij de inworp.

Met de keuze voor slechts diepvriesaas (pieren, tappen mesheften en een wijtinkje) maak ik het mezelf niet makkelijk.

Er staat nu weinig stroming. Ik heb niet naar de getijdetabel gekeken. Thuisgekomen blijkt dat ik vooral tijdens het hoge water heb zitten vissen. En geen gespui betekent hier geen stroming. En geen stroming, geen vis…

Het betekent wel dat er met lichter lood kan worden gevist. Nu had ik naast de strandhengels ook de feeder meegenomen. Dus die mag inderdaad in actie komen. Het meegebrachte ankerlood hoeft niet aan de bak. Er zit weer gevlochten lijn op de spoelen, nu met een voorslag van dikkere gevlochten lijn.

Aan de feeder gaat een tweehaakspaternoster en 50 gram lood. Aan de strandhengel een driehaakspaternoster en 180 gram lood. Met de feeder haal ik bijna de afstand die ik met de strandhengel bereik. Want ja, ditmaal geen lijnbreuk of ander ongemak tijdens de worp. Alles rustig flex dus en ik maak me op voor een uitermate ontspannend potje vissen met weinig actie.

De eerste worpen met stukjes zoute pier als aas leveren geen belangstelling op. Stukjes wijting aan de haken van de feeder doen het wel. Mooie tikjes op het dunne topje, geen grote vis maar de nibbeltjes zijn goed te zien. Lichte weerstand bij het binnendraaien en het eerste wijtinkje is daar.

Voor m’n neus vertoont zich tot mijn blijdschap een flinke school prachtige harders. Snel de zonnebril op en kijken maar. De vissen komen regelmatig langs en schrapen met hun bek over de stenen langs de kant.

Hiermee is bij mij het hardervirus ook weer actief geworden (lekker op tijd dit jaar!). Op het programma staat nu een van de lastigste onderdelen van het hardervissen: waarmee krijg je ze in deze tijd van het jaar aan het eten van het aas dat je ze aanbiedt? Ik heb al een hoop geprobeerd, maar deze code is nog niet gekraakt.

Een paar stevige tikken op de strandhengel brengen me weer even naar het hier en nu. Een tweede wijtinkje is de klos.

De stand zal 1-1 blijven. Want even later, na een enthousiaste aanbeet aan de strandhengel, schiet een iets grotere vis los tijdens het binnendraaien.

Da’s dan weer een nadeel van gevlochten lijn; dankzij de rek in nylon zou ik deze vis waarschijnlijk wel hebben gevangen…Ik zou trouwens ook meer hebben gevangen als ik vers aas mee had genomen en … als ik naar de getijdetabel had gekeken. Denk ik. En dat is voor de volgende keer. Dan gaat het ‘harderspul’ ook mee!

Groet!

Marc