1 april 2017 Achtste competitiewedstrijd IJZZV 2016-2017

Posted on 2 april 2017

2


Het zonnetje schijnt donderdag en vrijdag buitengewoon, maar op de zaterdag van de wedstrijd is het een grijze bedoening. De buienradar voorspelt een ‘degelijke’ plak regen. Gelukkig blijft het bij een tijdje stevige motregen. Het zonnetje breekt weer door en bij het einde van de wedstrijd zijn de spulletjes alweer droog.

Er staat een westzuidwestelijk windje, pakweg 3 Bft. Hoogwater om 07:27 en laag water om 15:14 uur. Ofwel, we vissen vanaf 10:00 uur het hele afgaande tij tot laagwater minus een stukje van de ‘beste’ periode. Met lotnummer 15 sta ik vandaag in vak A. Meestal niet gunstig vanwege de laag prut op de bodem aldaar.

Het was dus eigenlijk weer eens een wedstrijdje voor de vérwerpers. Worpen van ruim boven de 100 meter leveren met afgaand water meestal nog wel een visje op. Sterker nog, de winnaar John (tegen de 40 vissen) staat met slechts één buurman (Hé Rob! Alweer?) verder vlak naast me.

Voor de afstand gebruik ik op één hengel 14/00mm gevlochten lijn, op de andere zit 25/00mm nylon. Wellicht zijn m’n dwarrellijnen te lang geweest voor die paar extra benodigde meters, maar deze haaklijnen blijven natuurlijk weer beter boven op de prutlaag liggen dan kortere. Ik vang de meeste visjes in de eerste twee uur aan de bovenste haken van deze lijnen.

Variaties in onderlijn, afstand of aas (pieren, zagers, tappen) leveren helaas ook geen succes. Ik vang 12 vissen, goed voor een 20ste plaats. Twee scharretjes en 10 wijtingen, de grootste vis 25 centimeter. Tsja. Er komen hier en daar flinke botten (tot 40 centimeter, grootste vis van de wedstrijd) boven, maar dat maak ik niet mee.

Niet tevreden dus over deze uitkomst, maar dat is eigenlijk het enige smetje op de verder vlekkeloos lopende dag. Geen materiaalpech of -verlies, nauwelijks verwarde lijnen met de buren, het ‘mazzeltje’ van 20ste worden en zodoende toch nog een prijsje mogen ophalen én zowaar drie prijzen bij de loterij. De volledige uitslag van deze wedstrijd is te vinden op de website van de IJZZV.

Tijdens de reis huiswaarts met een bescheiden extra vrachtje, waaronder ook nog een hoeveelheid pieren en zagers, is het plan voor morgen reeds gemaakt. Een kijkje aan het Noordzeekanaal, twee hengels mee voor de zoute visserij en eentje voor de harders. Een klein zagertje zou ze toch ook over de streep moeten kunnen trekken…