2 april 2017 Noordzeekanaal Amsterdam

Posted on 3 april 2017

6


Nieuwe dag, nieuwe omstandigheden en alles is weer anders. De wind is noordwestelijk 3 Bft en de zon heeft nauwelijks last van de wolken. Het is rond 16:00 uur laagwater bij IJmuiden, eens zien of er nu inderdaad meer stroming staat wegens spuien. Het is gelijk een mooi excuus op op m’n dooie gemak richting Noordzeekanaal te vertrekken.

Ik heb twee strandhengels en de feeder meegenomen. De eerste twee om in de zoute vaargeul de overgebleven pieren en zagers op te vissen. Ik heb wegens het verse aas hoop op een betere vangst dan de vorige keer. Echt fanatiek ben ik er trouwens niet over, ik laat me verrassen, want het gaat natuurlijk eigenlijk om die harders…

De feeder is uiteraard mee om langs de kant een harder te foppen. De wind schuin tegen geeft een kabbeltje op het water, maar is zwak genoeg om een dobbertje langs de stenen te kunnen vissen. Want ja, reeds bij het lopen naar de stek spot ik de eerste ‘flankers’ en ze zijn weer groot!

Zo’n vis moet een leuk klein spartelend zagertje toch niet kunnen weerstaan..? Eerst maar eens een voertje van brood en fijngestampte gedroogde pieren maken en zien of ze daar iets mee willen.

Na het optuigen van de strandhengels kom ik er achter dat ik de aasnaalden ben vergeten. Ouderwets pieren en zagers met de hand netjes op het haakje rijgen, nouja, het is goed dat ook af en toe weer even te oefenen ;-).

De eerste hengel komt rond 11:45 uur in actie, de tweede een kwartiertje later. Ook vandaag weer één met gevlochten hoofdlijn en één met nylon hoofdlijn. Een hengel met lange wapperlijnen en de andere met rode afhoudertjes.

Reeds de eerste draaien leveren een visje op: een steenbolk aan de wappers en een botje aan de afhouders, precies zoals het hoort!

Een kwartiertje later gaat de hengel met de gevlochten lijn tekeer. Aan de weerstand te voelen denk ik eerst aan een zeebaars, dan aan een gulletje en ben blij verrast door een paling. Het is jaren geleden dat ik er een ving, het is de eerste paling sinds het starten van dit blog!

Gelukkig zit het haakje keuriger dan keurig in de onderkaak, zodat de terugkeer zonder problemen verloopt.

Na het opnieuw inwerpen loop ik weer even langs de oever en bekijk de grazende harders maar weer eens. Het broodpapje heeft geen enkel effect. Maar omdat de school vissen langs dit stuk oever blijft grazen, tuig ik de feeder toch maar op: vlokdobbertje, klein haakje, zagertje. Het lukt een paar keer het zagertje in de route van de vissen aan te bieden. Deze snack wordt genegeerd.

Uiteraard vist tijdens deze actie nog slechts één hengel in de vaargeul. En daar zit een wijtinkje aan.

De actie gaat lekker door, er is een enkele worp zonder vis, meestal aan de onderlijn met de afhouders. De volgende draai brengt een steenbolk aan de wappers.

Aan de afhouders zit een enorm pechtvogeltje, die de zaak tot aan de afhouder heeft willen hebben. Het onthaken gaat gelukkig nog verbazend makkelijk.

Een paar tikken, een paar iets steviger tikken en dan een flinke zwiep aan de wappers; tijd om maar eens te gaan draaien. Er moet een schooltje wijting langs zijn gekomen, want ik mag er twee en een steenbolk begroeten.

Ze kwamen kennelijk alleen maar even langs want de volgende vis is een bot.

Dan is er weer iets meer actie op de hengeltop: een botje en een steenbolk zijn de klos.

De laatste vis van de dag is weer een steenbolk.

Voor de mensen die iets hebben met hogere machten: zowel op 1 als op 2 april vang ik 12 vissen… Dat is vast een positief voorteken van iets, toch?

Groet!
Marc