10 mei 2017 Vissen met Jacques op de Zuidpier

Posted on 12 mei 2017

4


De laatste keer dat we samen visten was op haai. Voor snoekbaarsvisser Jacques is de gesloten tijd een mooi moment om de zee weer ’s op te zoeken. We kunnen dan meteen wat bijkletsen (en elkaar met vis of een hengel in de hand fotograferen). We gaan vandaag licht vissen op een aantal soorten: geep, bot en wat er verder rond de stenen van de pier rondzwemt, een soortendagje dus.

Het weer is behoorlijk uitstekend te noemen. Er staat weinig wind uit het westen, eerst is het bewolkt en later op de dag zal de zon verschijnen. De wind zal later toe gaan nemen vanuit het noordwesten. Het getijdeverloop is ook prima met laag water rond 12:40 uur en hoog water rond 16:45 uur. We starten, na filevertraging, rond 09:30 uur met vissen.

Hoewel het algenschuim op en de groene gloed in het water niet veel goeds voorspellen, wil ik het toch echt eerst op geep gaan proberen. Na een uurtje ‘dobberen’ tuigen we echter al een tweede hengeltje op.

Eén haak of een paternostertje met pieren of zagers en een loodje gooien we in tussen of iets verder van de stenen. Maar helaas, hier blijft het stil op alle fronten. Tijd om te verkassen naar een plekje aan de buitenkant voor platvis..

Onderweg maken we een praatje en we krijgen de tip dat er ook haring bij de Marina te vangen zou zijn. Nu stond haringvissen bij de Spuisluis ook nog op het lijstje voor vandaag. Dus als het daar ook kan, dan proberen we dat eerst maar even. Helaas geeft de haring geen sjoege.

Het volgende plekje wordt de Oude Kop. Ook hier gaan dobbers, loodjes en ook een haringlijntje te water.

Ook hier geen teken van geep, maar vanaf de bodem komen de eerste vissen van de dag.

En Jacques vangt zijn eerste zeebaars! Het is een kleintje, maar het vinkje mag gezet. Voor mij komen er een paar gulletjes van hetzelfde formaat en een paar minibotjes. 

Het zonnetje is inmiddels doorgebroken en de wind uit het noordwesten neemt inmiddels wat toe. We verkassen naar de eerder beoogde platvisstek aan de buitenkant. Windje in de rug en het zonnetje vol op de plaat.

Jacques wil vandaag graag een flinke bot vangen. Ik blijf het nog even met de dobber op geep proberen, maar moet het verlies toegeven en schakel na een uurtje ook over op bodemvisserij. Het water is aan het opkomen en de stroming zit er lekker in. Onze 50 grams loodjes blijven niet liggen, maar rollen uiteindelijk wel ergens tegenaan, zodat het piertje of zagertje valt te pakken door een bot of een schar.

Flinke weerstand op de snoekbaarshengel van Jacques verraadt dat er iets moois aan komt. En ja hoor, het is een mooie bot. Missie geslaagd! Er komen nog een paar scharretjes boven en rond 17:00 zetten we een punt achter deze toch weer zeer gezellige dag.

Groet!
Marc