17 mei 2017 Geep

Posted on 17 mei 2017

4


Reeds bij na de eerste worp volgt een geep het aasje tot onder de kant, maar draait weg. “Nou, de eerste zal wel snel komen”, denk ik nog. M’n geduld zal het vandaag echter het drukst krijgen.

Maar…m’n eerste geep van het jaar is binnen. Ik heb er een paar uur op moeten wachten en pas op het tweede stekje van de dag is het eenmalig raak.

De geep die rond de pieren zwemt heeft namelijk nog geen enorme trek in eten. Eerst voortplanten en dan weer een happie…

Ik begin rond 09:45 op m’n favoriete stekje, blij verheugd dat er (met de polariserende zonnebril) meters door het water is te kijken, de alg is grotendeels verdwenen. Dat was vorige week nog wel anders. Er staat vandaag nauwelijks wind en ook zal er weinig stroming zijn. Het was hoogwater rond 08:11 uur en pas rond 16:35 uur is het weer laag. Geen groot verval, dus weinig stroming.

Ik tuig de Feederhengel op met een drijvende bombetta (sbirolino) 20 gram, 2.5 meter 20/00mm fluorocarbon, haakje zes en gaan! Actief vissen dus om het aas (m’n good old reepje makreel) in beweging te houden. De omstandigheden gaan dat niet doen. Inwerpen en langzaamaan in diverse snelheden de zaak binnendraaien.

De komende uren zullen diverse gepen, soms drie tegelijk, m’n aasje volgen. Sommigen nemen het even in de bek, maar laten los en schieten dan snel weer weg. Er zal er eentje over m’n bombetta springen en eentje zal zelfs de bombetta en niet het aasje volgen. Ook zwemmen ze ‘zomaar’ langs. Ik krijg welgeteld één serieuzer bedoelde aanbeet, met spetters en een snel straklopende lijn maar ook deze laat een paar meter verderop toch maar weer los.

Ook komen er schooltjes harders langs gezwommen, waarvan enkelen ook een sprongetje uit het water wagen. Jaja, er was weer genoeg te zien zo vlak onder kant. Aan het wateroppervlak verder uit de kant is nauwelijks activiteit te zien.

De twijfel begint toe te slaan. Afgelopen weekend is er hier geep aan een zager gevangen en de jongens die vanochtend langs liepen hadden ook een geep gevangen, met een reepje zalm. Vismaat Nicolas blijkt ook op de pier. Hij is al vroeg in de ochtend met zijn neus in een school zeebaarsjes gevallen, zodat hij aan alle kunstaasjes die hij bij zich had een baarsje heeft weten te vangen. Zijn ‘geep’uurtje leverde ook echter geen vis op.

Uiteindelijk toch maar verkassen, al is het alleen al om zelf even een ander uitzicht te hebben en de vliegen wellicht kwijt te raken. Ik vergeet elke keer dat dat ook hoort bij ‘zomer op de pier’.

Ondanks de mooie, steeds warmer wordende dag, zijn er weinig vissers. Dankzij het rustige weer drijven er veel kleine visbootjes rond de kop.

De waterscooters verscheuren even later de ‘stilte’ aan stukken (ook zo’n zomers ding dat erbij hoort…).

Maar bij de kop van de pier is eenvoudig een plekje aan de binnenkant te vinden en snel werp ik weer in. De bombetta drijft vlakbij een pluk wier. Een kolk en een zilveren pijl schiet uit het water. Yes, dat is er eentje die wél trek heeft! Pfff…De vis zit goed gehaakt en komt op de kant. Iets met hakken en sloot, maar missie geslaagd!

Tijdens het uurtje hier opnieuw een paar volgers, wat gepluk en springende harders en zeeforel. Hier zowaar ook wat spetterende gepensex aan het oppervlak, maar geen vis meer aan de haak. De vliegjes zijn hier een maatje kleiner maar minstens zo irritant. Klaar voor vandaag; het kopje is ingetikt.

Groet!
Marc