19 mei 2017 Zomeravondcompetitie 1 IJZZV

Posted on 22 mei 2017

6


Ik doe voor het eerst mee aan deze serie van vier wedstrijden, verspreid over mei, juni en juli. Tussen 20:00 uur en 00:00 uur met twee hengels zoveel mogelijk soorten vangen, daar gaat het bij deze wedstrijd om. De grootte van de vis maakt niet uit, de telling gaat in punten per soort. 100 Punten voor de eerste, 25 punten voor de tweede en 10 voor de derde, vanaf de vierde 1 punt. Je kiest zelf je plek en je houdt ook zelf je score bij. Iets ‘aparts’ laat je even aan je buurman zien.

Dat biedt ruimte voor allerlei tactieken, dus met een zeer ruim gevulde onderlijnenmap verschijn ik aan de start, met zeepieren en zowaar slikzagertjes.

Wie dit blog volgt weet het al: Ik ben niet zo’n avond/nachtvisser, vanwege het gepriegel in het donker en het weinige zicht in het algemeen, maar voor kleine visjes heb je echt kleine aasjes zoals die zagertjes nodig. Ik ga d’r voor, zullen we maar zeggen…Ik heb genoeg lampjes meegenomen om de zaak bij te lichten, maar helaas gaan, zeker in het donker, de slikjes niet geheel puntgaaf te water.

Er heeft overdag een krachtige wind gestaan, de Zuidpier is afgesloten. Het blijft spannend tot 19:00 uur of de pier wel open gaat, maar om 19:30 uur stuiven de eerste scooters naar de ‘hun’ plekjes. De fietsers en wandelaars arriveren iets later. We (zestien man) vissen vandaag van 20:15 uur tot 00:15 uur.

Ik kies in de gauwigheid op goed geluk een plekje in het begin in het parcours, bij het laagwaterhek. Het is opkomend water (LW 18:14 uur, HW 22:43 uur).

Aan de buitenkant snel wat botten en hopelijk een zeebaarsje vangen in de branding en aan de binnenkant tussen de stenen snel een slijmvis of iets dergelijks scoren. Daarna iets verder weg vissen voor een schar of een wijtinkje.

En verder maar hopen dat er iets ‘aparts’ boven komt.

Dat ben ik zo’n beetje van plan. Ik hoopte de ‘flyer’ in te kunnen zetten voor een geep of een zeebaarsje, maar de wind en de deining zijn daar, wat mij betreft, iets te stevig voor.

Het ‘botten in de branding’plan werkt, want na vier worpen heb ik het lijstje botten ‘vol’. Aan de binnenkant weet ik helaas niet het juiste plekje voor een slijmvis te vinden. Al op 30 meter uit de kant blijken de scharren ruim aanwezig zodat dat lijstje gelukkig ook al snel ‘vol’ raakt.

Het tussen de stenen vissen levert toch nog wat ‘aparts’ op, een puitaal, die ik even aan Hendrik lat zien.

Er blijkt helaas niets anders tussen de scharren en botten te zwemmen, zodat de puntjes slechts langzaam aangroeien. Gelukkig vang ik aan de buitenkant een wijting.

Met m’n vier soorten eindig ik ergens onderaan in de uitslag. Volgende keer toch maar iets iets meer m’n best doen voor die slijmvis, dat gulletje of dat baarsje…

De foto’s zijn gemaakt door Petra de Boer.

Groet!

Marc