24 mei 2017 Zomerfeestje op de Zuidpier met Eelco

Posted on 24 mei 2017

6


Het is al weer een eeuwigheid geleden dat we samen zijn gaan vissen, het zal het gedenkwaardige avondje tongvissen met de Nautilus zijn geweest. Vandaag fietsen Eelco en ik rond 11:00 uur de Zuidpier op, licht bepakt met licht spul voor een dagje zomervissen. Tegen 18:00 uur hebben we er een uitstekend geslaagd dagje op zitten.

De wind komt uit het noordwesten, eerst drie en later vier Bft. Het is licht bewolkt. Laagwater valt om 11:15 uur en hoogwater om 15:25 uur, vandaag ons ‘late’ startmomentje. Het eerste stekje is bezet zodat we aan de binnenkant bij de kop beginnen met vissen. Het water heeft een mooie helderheid.

Ik ben nog in geepmodus en vis deze keer met m’n drie meter spinhengel (30 gram). Vanwege het windje schuin van achteren mag er een 15 grams bombetta aan de lijn. Ik heb deze keer naast makreel ook zagers meegenomen, om het verschil te testen.

Eelco vist met een klein lepeltje (7 gram) en staat al met een kromme hengel als ik nog moet ingooien, een zeebaarsje is de klos. Maar al snel mag ik ook even genieten, een geep heeft het zagertje gepakt. (Dus toch..?)

Nu gaat er een reepje makreel aan het haakje 8. Nadat Eelco weer een baars heeft teruggegooid, gaat een geep er hard vandoor met het aas en ook deze komt op de kant. (Hè gelukkig, dit lusten ze ook nog…)

We vissen keurig met elkaar op en na vijf gepen (tussen de 54 en 67 centimeter) en Eelco vijf baarzen verwissel ik de bombetta en de molenspoel met nylon hoofdlijn voor een half haringlijntje met een toby lepeltje en gevlochten lijn op de molen.

Ik ga ook even meegenieten van het baarzenfeestje, want Eelco vangt ondertussen de ene na de andere.

Alle baarzen zijn overigens ondermaats, een enkeling tikt de 40 centimeter aan. Het plezier is er niet minder om. De tikken en de aanbeten komen lekker door op de lichte hengels.

Dicht bij de kant, maar ook tijdens het zakken na de worp, het gebied waar die baarsjes jagen is groot, terwijl er aan het oppervlak niet is te zien. We genieten en de teller loopt lekker door.

Het is zo’n dag om dingetjes uit te proberen. Ik heb ook kleine diepvrieskrabbetjes (uit de chinese winkel om de hoek) en ben benieuwd of zo’n dingetje onder een dobber ook een baarsje kan verleiden. Met de karperhengel en zo’n ouwerwetse Franse geepdobber en het krabbetje op een haakje 4 probeer ik het een tijdje, zonder resultaat.

Eelco vangt lekker door en scoort zowaar ook een makreeltje. Dát is mooi op tijd! Makrelen zwemmen zelden alleen en ik weet er even later ook eentje te vangen, m’n eerste van het seizoen (Is wel eens wat later geweest…).

Het is typisch zo’n klein voorjaarsmakreeltje, dat ook weer zwemt. Maar…fijn dat ze er al zijn!

De aanbeten blijven komen. Ook missers van de baarsjes trouwens, want niet elke aanbeet hangt.

Een paar aanbeten bij mij doen vermoeden dat iets groters zich heeft gemeld. De eerste blijkt een valsgehaakt baarsje van 35 centimeter. Bij de tweede voelen de weerstand en het getril als vier makrelen, maar het blijken drie zeebaarsjes te zijn.

Tegen de stenen aan verlost eentje zich van het kleine gouden haakje, maar de andere twee komen wel even op de foto. Leuk!

De teller is voorbij de dertig geraakt en naarmate het water stijgt nemen de aanbeten van de baarsjes af. Eelco is inmiddels overgeschakeld naar een kunstaaspaternoster en een zwaardere lepel voor makreel, maar het schooltje is naar elders vertrokken. Ik weet aan de karperhengel en geepdobber -nu met een kleiner haakje maar wel met een reepje makreel, nog één geep te strikken. En dan gebeurt er eigenlijk niets meer.

De wind is wat aangetrokken. We besluiten te verkassen. Eerst speuren we Marina af of we harders kunnen spotten. (Jaja, er ligt ook een tasje ‘harderspul’ in de auto) Maar helaas, we zien ze niet. De spuisluizen is de volgende bestemming. We treffen het niet. Het spui staat uit (was eigenlijk ook wel te verwachten, maar je weet maar nooit) en het kijkje op het landtongetje biedt slechts uitzicht op dikke schuimplakkaten. De dag is voorbij, maar het was wél een mooi feestje!

Groet!
Marc