Zuidpier 6 juli 2017 Zeebaarsjes

Posted on 6 juli 2017

2


Een paar uurtjes met wat actie, dan is het bezoekje aan de Zuidpier ’t alweer waard geweest. Bij aankomst rond 12:15 uur zie ik veel meeuwen rond de kop van de pier vliegen. Dat wordt dus de eerste stop. Een spinhengel en een doosje kunstaas zijn het materiaal van de dag, dus zeebaars, makreel of fint zijn de beoogde doelen.

Het was laagwater rond 11:00 uur en wordt hoogwater om 15:25 uur. Op de plek van bestemming zijn de meeuwen nog steeds druk in de weer, binnen werpbereik. Er staat nog weinig stroming. Het optuigen gaat dus snel. Omdat er aan het oppervlak eigenlijk weinig gespetter is te zien, start ik met een 12 grams minnow. De gok is goed, want al snel zijn de eerste tikjes te voelen. De tweede worp brengt succesvol het eerste zeebaarsje (pakweg 35 centimeter) aan de kant.

Paul komt even buurten. De meeuwen verplaatsen zich, maar het jachtgebied onder water blijft -in ieder geval gedeeltelijk- nog op deze plek, want een tweede ondermaatse baarsje komt na de volgende worp.

Na het fotootje zegt Paul: “Waarom niet effe met een oppervlakteplugje?”. Zo gezegd, zo gedaan, en de kleinste versie van de Subwalk gaat aan de voorslag. Het duurt een dorpje, maar dan is het ook raak op dit aasje. Een iets grotere, maar nog steeds ondermaatse, baars mag na de digitale vereeuwiging weer verder groeien.

Ook Ed is aangekomen en gezellig keuvelend staan we in het zonnetje. De meeuwen zitten inmiddels al zeer ver weg en de aanbeten zijn afgenomen. Een lepel of een pilker om verder te kunnen gooien moet nu de uitkomst brengen. Helaas offer ik een geliefd blauw tobylepeltje aan de stenen en de pilker doet het vandaag niet.

Paul glijdt bij het vertrek nog even uit over de rotsblokken, maar de schade is gelukkig beperkt gebleven.

Ik vis nog op deze plek even door de minnow, maar het lijkt hier echt wel klaar. Op de kop van de pier staan meer bekenden waaronder Tromp en Jack, allemaal op de zeebaars, maar ze vangen voor even niets.

Zo kun je makreel natuurlijk ook nog een tijdje in leven houden…

Op de weg terug brengen ook een paar andere plekjes geen succes, zodat deze sessie al ruim voor hoogwater is afgelopen. Kleine baarsjes zijn in ieder geval veel leuker dan helemaal geen baars!

Groet!

Marc