Oktober 2017 Zeebaarzen met Joop

Posted on 2 november 2017

6


We zijn inmiddels al een paar jaar collega’s bij Total Fishing, maar vreemd genoeg hebben we nog niet eerder samen gevist. Maar nu op deze vroege maandagochtend in oktober gaat het gebeuren. Het is even wachten, maar we vallen rond het hoge water met de neus in de zeebaarsboter: oppervlaktevisserij met veel actie!

We zijn in het Europoortgebied, het ‘domein’ van Joop. Het is lastig om de visserij te beschrijven zonder al te veel over de stek te vertellen. Aan de andere kant: zeker de insiders kennen deze plek al heel lang. Ik heb hier vroeger trouwens ook een aantal keer gevist, ruim voor de bouw van tweede Maasvlakte. Ook op de oude blokkendam heb ik eenmaal -met gevaar voor eigen leven 😉 – rond geklommen.

Dus, warmwateruitlaten in Nederland zijn gekende hotspots, zowel in zoet als zout water en zeker in de koudere maanden. Vis die van net een paar graadjes meer houdt, trekt daar als vanzelf naartoe. De zeebaarzen jagen hier op onregelmatige tijden hoog in het water, tot aan het oppervlak aan toe. Spectaculair om te zien, ze komen soms een flink eind uit het water.

Het idee voor de dag is dan ook vooral met oppervlaktepluggen te vissen. Gaaf, want ik ben op de Zuidpier nog niet vaak op de goeie momenten geweest om iets op deze manier te vangen. Ik ben er dus ook niet bedreven in, maar dat ga ik allemaal van Joop afkijken ;-).

Terwijl er nog geen activiteit te zien is, heeft Joop al snel de eerste baars te pakken, een ruime vijftiger. Ze zijn er en zo moet het dus. Ik blijf werpen en de plug door het oppervlak trekken, wissel naar een ander type en Joop heeft inmiddels de tweede te pakken. Ook alweer een mooie. Ik moet toch een keer aan de beurt komen…

Terwijl een flinke grijze zeehond vlak voor kant patrouilleert, op zoek naar een te kapen vis, begint het ineens. Tumult op flinke doch te halen werpafstand. Een oppervlak van enkele tientallen vierkante meters water lijkt te koken, de baarzen komen af en toe bijna geheel uit het water.

Ja, en dan is het gooien en hangen geblazen. Ik ken dit natuurlijk van het makrelen, met zeebaarzen heb je inderdaad nog meer pret. Ik raak al snel de tel kwijt. De vissen zijn allemaal minimaal aan de maat tot aan begin 60 centimeter.

Met tussenpozen, ook baarzen eten niet de hele tijd, herhaalt dit ritueel zich. Genieten van de bovenste plank!

In de tussentijd blijven we doorvissen, de nu dieper liggende baarzen zoeken, ook met ander kunstaas zoals diepduikende pluggen, pilkers en shads. Er staat een man of acht te vissen en er komt in dit soort periodes af en toe een vis boven.

Een paar uur na het hoge water wordt de pauze tussen de ‘feestjes’ steeds langer en na een uurtje of vier is het mooi geweest. Prachtige visserij en nog beregezellig ook, nu maar hopen dat we dit nog lang kunnen blijven doen.

Groet!

Marc