4 November 2017 IJZZV Waddenfestival

Posted on 7 november 2017

4


De jaarlijkse bootvisdag annex -wedstrijd van de IJZZV brengt ons naar Den Oever alwaar de Janny op ons ligt te wachten in de buitenhaven van Den Oever. Ik ga voor het eerst mee.

Er staat vandaag een aardig windje, maar dat komt van uit het zuiden zodat we relatief in de luwte liggen. De deining blijft hier dermate laag zodat zelfs ik m’n zeeziektepilletje voor niks heb ingenomen. Een enkel (mot)regenbuitje maar ook een paar uurtjes blauwe lucht en zonneschijn vervolmaken de omstandighden voor de dag. De rest, zoals gezelligheid vissen vangen en flauwe grappen, kun je verder prima aan de 20 deelnemende portretten overlaten.

Al vroeg weet Wout dat hij de grootste vis zal gaan vangen, zeker nadat hij z’n lijn ook door z’n topoog heeft weten te krijgen 😉

Het uitje heet het Waddenfestival, maar vanuit de haven koersen we richting Noordzee en vissen we de dag met uitzicht op Den Helder. Na een krap uurtje varen heeft schipper Cees Wagemaker ons op 11 meter diep water gebracht en het anker gaat uit. De loting heeft een ieder een plekje toebedeeld, het aas (pieren, slikken en voor sommigen witjes) is verdeeld en de hengels staan klaar.

Jaap bindt z’n hengel nog maar ’s goed vast.

De wedstrijd kan beginnen. We vissen drie keer twee uur. Tussendoor is er steeds 15 minuten pauze en iedereen schuift vijf plaatsen op.

Tijdens de start staat er non nauwelijks stroming en het duurt dan ook eventjes voordat de eerste vis van de dag boven komt. Dan komt de stroming er in en begint het te lopen. Zowel de vangsten, vooral wijting en een enkel scharretje, als de verwarring van de lijnen nemen toe. Iedereen vist met ruim 200 gram ankerlood en verzwaarde onderlijnen, maar dat mag niet baten.

Na de eerste periode verkassen we naar zeven meter water, met iets minder stroming en hier blijven we de rest van de dag liggen.

Latere winnaar Ron keurt de aanpak van de buurman.

Het wisselen van plek maakt vandaag voor mijn vangst niet uit. Ik blink uit in het vangen van vooral krabben, soms wel drie aan één haak. Af en toe zit er zowaar een visje tussen. Helaas zijn die allemaal (12 stuks: wijting, een scharretje en een botje) aan de kleine kant. Zelfs ‘geheime wapens’ zoals stukjes tap en mesheft brengen me geen succes.

Arjen bedenkt hoe hij dit jaar de Pechprijs kan gaan verschalken.

Terwijl er toch echt wel een visje (in totaal meer dan 360 stuks) wordt gevangen, verdeeld over de boot. De top drie vangt meer dan 30 stuks en er is één centimeter (!) verschil tussen de nummer één en twee. De grootste vis van de dag is een bot van 36 centimeter. Tijdens de terugvaart is de prijsuitreiking, met voor iedereen en alles prijs, zo is de IJZZV dan ook wel weer.

Een buitengewoon gezellig dagje. Volgend jaar weer en natuurlijk hoop op wat meer succes (kan er niet gewoon een Krabbenprijs bij?).

Groet!
Marc