Uit de oude kist: De haaien van Vancouver

Posted on 19 februari 2018

0


Het verslag (mét een filmpje) van deze middag haaivissen in het zonovergoten Vancouver heeft lang liggen wachten. Haaivissen bij Vancouver? Je gaat toch naar British Columbia om zalmen, heilbotten, forellen, steuren en snoeken te vangen?

Jazeker, de haaien die Petra en ik vingen horen zéker niet tot de prijsvissen van BC maar dit kwam toevallig zo uit en we hebben een hele leuke middag gehad.

Je kunt namelijk op het roemruchte Granville Island bootjes huren en daar zelf -geen vaarbewijs nodig- mee de beschut gelegen monding van de Fraser River bevaren. Granville Island ligt midden in Vancouver en is een soort pretpark annex vreetschuur annex versmarkt annex shopping center annex deel van de haven.

(Google Earth) Granville Island.

Het kost wat, maar vergeet niet, wij deden een huizenruil, dus was er juist geld over voor dit soort acties. En zeg nou zelf, is gewoon leuk om te doen.

De per uur te huren motorbootjes zijn vooral bedoeld voor een pleziertochtje, zónder hengels. Maar het staat vrij om, zoals wij deden, zo’n bootje voor vier uur te huren en op de bonnefooi te gaan vissen. De bootjes zijn niet uitgerust met electronica zoals dieptemeter of fishfinder. Maar voor de deur ligt een prachtige riviermonding, dus ver weg varen is zeker niet nodig. Een paar dagen van te voren kunnen we online een bootje reserveren.

Het weer is prachtig met een zonnetje en maximaal 3 Bft aflandinge wind. Los van ‘iets vangen’ wordt het vast en zeker een leuke middag op het water,

Op de vismarkt op Granville Island hebben we het aas gekocht. We zoeken onbewerkte liefst verse ansjovis of haring, en vinden slechts ‘onze’ blauwe makreel, uit Noorwegen en uit de diepvries, die we tegen een pittige prijs aanschaffen.

Uiteraard is het wel zaak om een veilig visplekje te vinden, want enorme tankers varen de haven in en uit. Na ongeveer een half uurtje varen zijn we bij Lighthouse Park en dat lijkt ons wel wat. Het ligt uit de wind en ook ver buiten enige vaargeul.

Lighthouse Park.

Even peilen vertelt ons dat het tussen de 20 en 30 meter diep moet zijn en dat er weinig stroming staat. Comfortabel genoeg om het maar eens te gaan proberen.

(Google Earth) Een schetsje van de route.

Er zijn twee hengels mee, de Top Traveller Carp en de Shimano STC Caranx Kaibutsu LT. Aan de karperhengel komt een hoekafhouder met een 100 grams loodje en een haaklijn met een los octopusje op de lijn, aan de haak een reepje makreel. De Caranx begint met een onderlijn met bijvangers boven het lood en aan het eind van de montage zit de haaklijn met een flinke reep makreel. Een toevallige heilbot of iets anders groots is altijd welkom…

Ik ben nog bezig de karperhengel te beazen of Petra heeft al beet. Het is een haaitje dat zich helemaal in de onderlijn heeft gedraaid. Het lukt om het beestje heelhuids uit de knoop te bevrijden en deze onderlijn gaat er gelijk af.

We blijken in ieder geval een visrijke plek te hebben gekozen, want bijna elke keer dat we het aas laten zakken volgt er binnen een paar minuten een aanbeet.

Het zijn meest grondhaaien, diverse soorten, al dan niet gestippeld en vergelijkbaar met die aan de Zeeuwse kust worden gevangen.

Ook vangen we platvis en Rockfish aan de reepjes makreel.

We bedienen beiden de foto- en filmcamera, maar vooral Petra vist en vangt. Ik verzorg het onthaken en beazen en vandaag kan daar niet ook nog een tweede steeds klapperende hengel bij. De veel te zware Caranx doet even niet mee.

Onthaken door de tang in de haakbocht vast te knijpen en de vis van de haak te schudden. Bij meteen aanslaan zat de haak meestal voor in de bek.

Een half uurtje voor de inlevertijd van het bootje hebben we genoeg gevangen om er volledig voldaan mee te stoppen. Er is veel meer verrassing en actie geweest dan ik vooraf had verwacht. Een heerlijk Canadees middagje ‘zelf-op-zee-met-een-bootje’, geen zalm gezien en dat heeft de pret totaal niet gedrukt. Alleen Petra raakt op een gegeven moment een beetje flauw van de haaien.

De eindstand is uiteindelijk 8 tegen 2, maar zo hoort dat ook. Ik sta dan weer het vaakst met een (meestal dus niet door mij gevangen) vis op de foto.

Even vooraf over het onderstaande filmpje. Vooral het tweede stuk is nou écht iets voor diehards, die geen last hebben van epilepsie of ander oog/hersen-ongemak. Het geluid kun je het best over echte speakers beluisteren. Op kleine koptelefoontjes of laptopspeakers mis je de helft van de baslijnen… Maarja, je moet allereerst sowieso dit filmpje te hachelen vinden en het al tot dat gedeelte hebben volgehouden te kijken ;-). Plezier ermee!

Groet!
Marc

Posted in: Buitenland, Film