31 maart 2018 8ste competitiewedstrijd IJZZV 2017-2018

Posted on 3 april 2018

4


Het lot lijkt me deze keer gunstig gezind, want ik loot deze keer weer eens de kopstek in vak A. Dit stuk aan de binnenkant van de pier kán namelijk een gulletje opleveren.

Het weer werkt deze keer mee met weinig wind en in de ochtend zowaar een ‘warm’ zonnetje. De watertemperatuur is echter nog laag (pakweg een graad of zes bij IJmuiden), zodat niemand op grote vangsten rekent.

De echte spelbreker is echter het tij. We vissen de wedstrijd tussen 10:00 en 15:00 uur. Het is laagwater rond 12:15 en pas weer hoogwater rond 17:00 uur.

De tactiek is eenvoudig: één hengel vist onder de kant voor een gulletje en de andere verder weg voor ‘kleiner spul’, wat er ook maar rondzwemt boven de hier modderige bodem.

Om te voorkomen dat de complete onderlijn in de prut verdwijnt, trek ik kort na de inworp de montage met lange wapperlijnen een paar meter naar me toe, in de hoop dat ik het aas (gewoon zeepieren) op de sliklaag aanbiedt.

So far so good, maar het duurt nog ruim een uurtje voordat de eerste aanbeet zich aandient. Een wijtinkje van 20 centimeter aan de bovenste haak haalt me van de nul af. Ik zet nu ook een onderlijn met drijvertjes op de haaklijnen in, omdat het lijkt dat de wijting wat hoger zwemt. Op platvis reken ik eigenlijk niet vanwege de modderlaag (Tong is er toch nog niet…).

Aan het eind van het parcours is de bodem zanderiger en het water ondieper, zodat daar de grote botten, die komen zonnen, worden gevangen.

Ook m’n directe buren hebben het niet druk met vangen. De hengels voor gul blijven allemaal roerloos. Pas in het laatste uurtje, als er weer stroming in het water zit, zullen er een paar gullen worden gevangen.

Actief vissen biedt ook geen oplossing. Om de paar minuten sleep ik het driehaaks paternoster een paar meter, in de hoop een vis op de hapjes te attenderen.

Maar ik kom, in het laatste uurtje, niet verder dan een tweede wijting van weer 20 centimeters, dus ook deze wedstrijd breek ik weer geen potten. De uitslag is te vinden op de website van de IJZZV. Ohohoh, wat heb ik toch zin om die strandhengels ‘zomerrust’ te geven.

Groet!

Marc