1 september 2018 Zuidpier zeebaars

Posted on 2 september 2018

2


Voor en na de Noorwegentrip heb ik diverse keren op zeebaars gevist vanaf de Zuidpier. Voor de bocht, in de bocht, vanaf de kop en op wat plekjes ertussen, overal liet ik het kunstaas te water. Iedere keer zie ik vooral m’n buren zeebaars vangen, dus ze zitten er. Ook komen er deze zomer via de digitale tamtams weer plaatjes binnen van prachtige vangsten, grote vissen, veel vissen.

Is ’t dat bepaalde type kunstaas, is het de manier van vissen, is het de plek, is het ’t moment van de dag en het tij? Alles is mogelijk en zeker ook nog in combinatie met elkaar, zodat het dus geen zin heeft om een ‘oplossing’ te bedenken. Uren maken, veel proberen en goed opletten is de enige oplossing. Zonder al die geïnvesteerde uren kun je maar beter vooral genieten van de tijd aan de waterkant en hopen op een mazzeltje. 

Ik investeer dus niet zoveel uren in deze visserij, maar er zit in ieder geval wel een licht stijgende lijn in. Ging ik voor de vakantie slechts met twee kleine makreeltjes naar huis, tijdens de eerste sessie na thuiskomst krijg ik maar liefst twee aanbeten, die zich echter allebei na een paar seconden al weten te lossen. 

Vandaag vang ik een baars. Maar als je op fraaie zaterdagochtend om 09:00 uur (een uurtje na hoogwater) arriveert op de kop van de Zuidpier en er staat helemaal niemand, dan weet je dat je niet helemaal ’het goede moment’ hebt gekozen. Wel lekker rustig en alle ruimte. Op het water zijn er meerdere visbootjes actief. Er staat een flinke ebstroom, dus het lijkt allemaal niet zo verkeerd. 

De minnowtjes en diverse andere aasjes stuiteren over en langs de stenen, ik verspeel af en toe wat, dus met het bodemcontact zit het wel goed. Ik probeer ter afwisseling met de buzzbomb al pilkerend wat te vangen. De andere lichtere hengel met een haringlijntje en een lepel mag af en toe even proberen of er ook iets anders (makreel, fint) rondzwemt. Het water lijkt me niet helder genoeg, dus dat blijft bij een paar worpen.

Gelukkig komt Ronald even laten zien hoe het moet. Hij weet na een paar worpen al een mooie baars te foppen. Kort daarna mag ik dan eindelijk een leuke tik in ontvangst nemen en ben ik ook van die nul af. 

En dan is het alweer 14:00 uur geworden, toch weer lekker hoe al vissend de tijd blijft vliegen. Het mazzeltje is voor een volgende keer. 

Groet!

Marc