10 maart 2016 Zuidpier Vissen met Sjoerd, missie gul

Posted on 11 maart 2016

2


Op de Visma ontstaat het idee, de Beet missie voor het komende nummer gaat over het vissen op gul vanaf de Zuidpier. Hoofdredacteur van Beet Sjoerd Beljaars maakt aantekeningen voor het artikel in de Beet, fotografeert de spulletjes, het aas en…jawel, de vangst. Het blijft vissen.

Iedere ‘vaste’ visser hier op de pier heeft zo’n beetje een eigen methode en materiaal voor deze manier van vissen. En ze werken allemaal! Over mijn montage heb ik een tijdje geleden alweer een blogartikel gemaakt. In details doe ik het nu ietsje anders, maar de basis blijft werken. Binnenkort in de Beet, dus.

Genoeg reclame nu. We gaan vissen!

we-gaan-beginnen

Het is eigenlijk alweer een jaar (!) geleden dat ik deze visserij voor het laatst heb gedaan. Sjoerd komt voor het eerst op de Zuidpier.

We starten rond 13:00 uur, even na laag water (12:25 uur). De matige wind komt uit het oosten, later zal hij wat aantrekken.

Het zonnetje schijnt, dus het is in ieder geval een prima moment om weer eens voorbij de bocht te komen. Voor de visserij niet de beste omstandigheden, maar aangezien elk moment in het tij me ooit wel eens een visje heeft opgeleverd….

De aanwezige vissers hebben het niet druk en hebben nog geen gul gezien, wel een eerste zeebaarsje van het jaar, gewoon op pieren gevangen.

De grafiek van het getijde van de dag laat zien dat er een sterke stroming zal komen te staan. De vloedstroming zal tussen 14:00 uur en pakweg 16:00 uur het sterkst zijn, dus is er nog een uurtje kans om op deze plek op afstand te vissen. Mocht de gul geen gehoor geven, dan zijn er in ieder geval foto’s met een visje er op.

Voorlopig vist dus één hengel onder de kant voor een gul en eentje op afstand voor platvis of wat er dan ook een piertje lust.

Het duurt niet lang of de verre hengel begint de bibberen en het eerste minischarretje dient zich aan. Goed gehaakt, dus na het fotomoment gaat-ie zonder problemen weer retour.

tegen-het-licht

Er volgen nog vier scharretjes, waarvan er slechts eentje in de tas verdwijnt wegens te diep geslikt. Het enige doubletje van de dag kan ook onbeschadigd retour.

doubletje

Dan komt de stroming er in en bouw ik deze hengel ook om onder de kant te gaan vissen. In de door de oostenwind ‘platte’ zee zijn de kolken in het water goed te zien.

kolken

Ok, nu zou er iets moeten kunnen gaan gebeuren. Naast pieren bind ik nu ook verse mesheften aan de haak. (Toch nog even stukje reclame tussendoor: De Baitweaver van UllCatch is een fantastisch handigheidje om zinnig met bindelastiek om te gaan. Het ontwerp van het houdertje maakt het eenvoudig het aas vast te binden.

baitweaver

Het ‘dopje’ zorgt er voor dat er een klein stukje elastiek blijft zitten na het los trekken, meteen klaar voor nieuw gebruik. Nooit meer rondslingerende rolletjes elastiek met veel te lange losse eindjes!)

Een stukje verderop wordt een gulletje gevangen. De spanning neemt toe. De baardmansen zijn er!

Wel…en de rest kun je binnenkort in de Beet lezen.

Groeten!

Marc