27 mei 2017 Tiende competitiewedstrijd IJZZV 2016-2017

Posted on 27 mei 2017

4


De laatste wedstrijd van het seizoen is een kleine tropische surprise geworden. Het is me namelijk eindelijk gelukt een geep aan een ‘flyer’ te vangen.

De temperatuur stijgt tot ruim boven de 25 graden, maar het is goed uit te houden in de soms irritant stevige zuidoostelijke, later zuidelijke wind (4 tot 5Bft). Hoogwater om 05:18 uur, laagwater om 13:40 uur en weer hoogwater om 17:45 uur.

Tijdens de wedstrijd tussen 10:00 uur en 15:00 uur vissen we in niet-stromend, laagstaand, helder water met een windje schuin van achter. Dat zijn dus slechte omstandigheden voor de bodemvisserij. Voor de wedstrijd maakt dat natuurlijk niet uit. Er komt altijd een uitslag en er zwemt (of ligt…) altijd te vangen vis rond de pier. Dit is qua vangst inderdaad geen beste wedstrijd geworden.

Ik mag het vandaag op nummertje 48 proberen, ruim voor het laagwaterhek. M’n eerste worpen zijn 25 meter en pakweg 60 meter. Op 25 meter ligt met een paternoster vol zagers voor een zeebaarsje of een gulletje.

De andere hengel heeft dwarrellijnen met een zeepier en een slikzagertje. Al snel kondigen een paar tikken een bot (27 centimeter) aan. Mooi, van de nul af. De directe buren Arjen en Rene scoren ook meteen een bot, zodat het hoofddoel van de dag duidelijk lijkt te worden.

Helaas zijn er onder de kant ook veel krabben en zeesterren actief, zodat om de tien minuten binnendraaien geen overbodige luxe blijkt.

Maar…onder de kant zijn nu af en toe gepen te zien. Andere tactiek dus en tijd voor de ‘flyer’! Aan één hengel gaat nu een tweehaakspaternoster, met een paar pieren en slikje per haak (wellicht is er nog een beetje aas over als een bot de zaak ontdekt…). Aan de twee meter lange flyer, nu slechts verzwaard met een paar knijploodjes, gaat een zager aan haakje 6.

De wind helpt mee om de zaak te water te krijgen en de combinatie is prima op de gewenste afstand en diepte te houden. Strakker draaien trekt de flyer omhoog en vieren laat ’m weer zakken. Ik tegenstelling tot wat ik verwachtte, is de flyer nooit langs de hoofdlijn afgezonken. De wind blaast de lijn zelfs uít het water, zodat ik regelmatig lijn moet vieren om het aas onder water te houden.

Afijn, lekker priegelen dus en zeer veel aas vervangen. Gelukkig vangt m’n andere hengel tussendoor een zeebaarsje (25 centimeter). De tamtam bericht overal magere vangst De buren staan op een bot of zes.

Een nadeel van de flyer is natuurlijk het moment dat de montage binnengedraaid moet worden. Meeschuivend naar de onderlijn komen de lijnen op een gegeven moment bij elkaar en kunnen ze in de war raken. Mijn oplossing is een lange onderlijn met helemaal onderijn twee zijlijnen (lengte flexibel). De wartel van de flyer zal stuiten op de wartel bij de onderlijn en deze lijn komt niet in de buurt van de andere haaklijnen.

Wat je niet moet doen vanaf deze en álle andere pieren is even stoppen met draaien omdat er twee meter uit de kant een geep achter de zager aanzwemt. Dat deed ik dus wel: de geep hapt niet en de zaak zit onredbaar vast.

Een nieuwe flyer is snel gemaakt, knip, een tweehaakspaternoster ook. Tot vervelens toe draai ik verder vooral lege haken binnen, al dan niet met een krab en ben ik meer bezig met het beazen van onderlijnen dan een blik op de hengels te werpen.

Maar dan, het verlossende moment. Een flits in het water, vlakbij de flyer op vijftien meter uit de kant. Een kolkje en weer een flits. Jaja, dit lijkt ‘m te gaan worden. De geep heeft de zager vól tot zich genomen en lijkt goed ‘vast’ te zitten -je kunt natuurlijk niet aanslaan, maar dat had je al begrepen.

Tijdens het binnendraaien lijkt er weinig te gebeuren. Door de hoek in de lijn wordt de vis naar het oppervlak getrokken en blijft daar min of meer statisch ‘staan’, totdat de wartel bij de onderlijn is bereikt. De vis moet nu meekomen én komt inderdaad op de kant. Een mooi ‘eerstekeertje’ van 63 centimeter!

Aan de andere hengel komt nu dezelfde montage en ik vis de laatste periode van de wedstrijd eigenlijk vooral met de flyer en draai nu eens per twintig minuten een keertje binnen (wetende dat de haken dan allang leeg zijn). Maarja, stel dat het lukt nog een geep of twee te vangen…dat is een berg mooie botten…En ik kan wat relaxter in het zonnetje zitten vissen, daar heb ik eigenlijk het meest zin in.

Het laatste lukt uitstekend, maar m’n geep is de enige van de wedstrijd én de grootste vis, goed voor een prijsje. Buurman Rene vangt overigens een gulletje aan zijn flyer. Misschien toch wel interessant om vaker te gebruiken?

Vandaag eindig ik als achtste en in het algemeen klassement, als ik het goed heb gehoord, als twaalfde, hoger dan ik had verwacht. De complete uitslag en de kampioenen van het seizoen (gefeliciteerd!) op de website van de IJZZV.

Komende vrijdag weer op soortenjacht tijdens de avondcompetitie. Volgens mij ga ik, als de wind het toelaat, ook weer een flyertje neerlaten…

Groeten!
Marc