12 mei 2018 IJZZV 9e competitiewedstrijd Het is de stroming die ’t ‘m doet

Posted on 13 mei 2018

0


Nouja zeg, loot ik alweer een kopstek: nu nummer is het nummertje 50. Dat is dus aan het begin van de pier maar aan het eind van het parcours in het B vak. Het weer houdt zich lekker (te?) rustig met een lichte zuidoostenwind die af toe wat lichte bewolking langs de zon blaast. We vissen de wedstrijd bijna precies van laag (10:00 uur (start), -83 centimeter) naar hoog (14:39 uur, +97 centimeter), einde wedstrijd 15:00 uur. Ik ‘vrees’ dat ik op deze plek moet wachten tot de laatste twee/drie uurtjes van de wedstrijd voor wat actie. Dus daar moet ik tijdens het begin van de wedstrijd dan vooral zelf maar voor zorgen. Het warme windje in de rug gaat hier prima bij helpen.  

Er kunnen hier nu fraaie botten huizen. Bovendien zijn de eerste gepen vanaf de pier gevangen (Nico, nog gefeliciteerd!) en zwemmen er ook weer eens schooltjes harders langs de pier. Samen met wat er nog aan schar, gul en wijting en ‘de rest’ nog of weer zwemt valt er vandaag een hoop te proberen. Op deze plek is het vooral zoeken waar ‘ze’ zitten en gul valt hier hooguit met hoogwater te verwachten. Het Noordzeewater is nog aan de koude kant maar de watertemperatuur is in dit gebied nét wat hoger. 

Eén hengel gaat met drie lange wapperlijnen op diverse afstanden op zoek naar bot. De andere hengel krijgt twee haaklijnen boven het lood voor de op bodem, de derde haaklijn wordt de flyer (hier -> * en hier -> * staat wat meer over hoe ik een jaar geleden tegen zo’n flyer aan keek. Er zit nu bijvoorbeeld geen drijvertje meer op de lijn). Die flyer laat ik dus pas na de inworp over de hoofdlijn naar beneden zakken. Aan het haakje een paar slikzagertjes, door het kopje geprikt. 

Op deze manier is het zaak constant het water te spotten (vergeet de polaroidzonnebril niet!): gepen zwemmen aan het oppervlak en komen in deze tijd dicht onder de kant. Het is paaitijd voor ze, dus eten staat op de tweede plaats momenteel. Maarja, er hoeft er maar eentje tegenaan te zwemmen die wel een snackje voor onderweg lust…veel centimeters! 

De eerste twee uur verlopen bij mij zonder enige belangstelling van vis. Maar omdat ik bij de buren die ik kan volgen, ook niets zie bovenkomen, op een enkele geluksvogel na, maak ik me nog niet zo’n zorgen. En dan kan ik geep aan het oppervlak spotten, en even later suist een schooltje harders op een paar decimeters diepte langs. Een beetje hoop dus, de beoogde vissen zijn er. 

Zoek de geep!

Een jaar geleden had ik het nog niet door, maar vissen met een flyer kan je ook actief doen, want terwijl het lood verderweg op de bodem blijft liggen, kun je ‘spelen’ met de flyer. Een beetje verplaatsen, wat hoger in het water aanbieden, dat soort dingen. Het is vandaag gelukt het trosje slikjes aan een aan het oppervlak passerende geep aan te bieden, maar deze nibbelde slechts een stukje van een slikje en keerde weg. Leuk om te zien, maar vandaag toch meer jammer. 

Een uurtje later begint het water licht op te komen en dan, een heuse tik op de bottenhengel! Omdat de tweede tik ook na twee minuten niet is gekomen, ga ik toch maar even kijken. Weerstand, jawel, vis. Het is een mooie bot van ergens rond de 30 centimeter. Pff…gelukkig maar, in ieder geval van de hatelijke nul af. (Ik heb inmiddels diverse buren wat zien vangen en ook verderop/terug lijkt de vangst nu beter te worden).

Helaas was dit een solist, want na vier uur vissen sta ik nog steeds met die ene vis. Maar dan steekt er, totaal onverwacht, een stroming op die van links naar rechts gaat. Zo’n sterke keerstroom heb ik hier niet vaak meegemaakt, de stroming is meestal zeewaarts ongeacht het tij. De loodjes gaan wat aan de wandel, maar de knop lijkt omgegaan voor de vissen. 

Vrijwel elke worp levert vis op, met diverse doubletten erbij: nog acht botten, twee wijtingen en een scharretje. De flyer-montage is dan inmiddels al vervangen door een driehaakspaternoster en het fototoestel vergeet ik in de hitte van de strijd.

‘Toch nog wat actie’ en ‘Beter in de middenmoot dan onderaan’, zoiets, want ik eindig met deze eindsprint in het laatste uurtje ergens rond de tiende plek (de precieze plek gaat tijdens het omroepen verloren in het rumoer, maar ik ga ’t nalezen op de website van de IJZZV.)  Deze keer ook geen spannende verhalen over winsten bij de loterij. 

Komende week maar ’ns écht proberen een geepje of een zeebaarsje over te halen tot happen. 

Groet!

Marc